Πίνακας περιεχομένων
Συνεχίζει τις έρευνες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα δηλώνει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, παρά τις «επιθέσεις» και τον «εκφοβισμό» κατά του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος κατηγορείται ότι ενέχεται σε απάτες πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με την κατανομή κοινοτικών ενισχύσεων.
Εντάσεις και αντιστάσεις
Όπως αποκαλύπτει το Politico, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν εντάσεις όταν αξιωματούχοι της EPPO συνάντησαν σωματική αντίσταση από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια εφόδου στα γραφεία του οργανισμού. Η έρευνα αφορά δεκάδες περιπτώσεις Ελλήνων που φέρονται να έλαβαν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ανύπαρκτα ή μη μισθωμένα βοσκοτόπια και για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Δείτε επίσης ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται ριζική αλλαγή – Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα, ο οποίος σύμφωνα με την EPPO αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές. Η αποπομπή του αποφασίστηκε την Παρασκευή, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο ίδιος αρνήθηκε να παραιτηθεί και υπερασπίστηκε δημοσίως τη στάση του, ισχυριζόμενος πως κατά τη διάρκεια της εφόδου «όλα έγιναν τέλεια».
Η επιχείρηση της EPPO ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Μαΐου με δύο εισαγγελείς και 20 αστυνομικούς να καταφθάνουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, εμποδίστηκαν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά στοιχεία που αναζητούσαν, με τους υπαλλήλους να επικαλούνται την απουσία τεχνικής υποστήριξης. Αρνήθηκαν να υπογράψουν ένορκες βεβαιώσεις για την αδυναμία παροχής των δεδομένων, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον πρόεδρο του οργανισμού να συμμορφωθεί, αλλιώς να αντιμετωπίσει σύλληψη.
Η κατάσταση εκτονώθηκε ύστερα από ώρες, όταν επετράπη η πρόσβαση και οι εισαγγελείς αποχώρησαν στις 4 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, έχοντας συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία, περιλαμβανομένων σκληρών δίσκων, κινητών τηλεφώνων και cloud δεδομένων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι και σε άλλα σημεία, όπως η περιφερειακή διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη και κατοικίες υψηλόβαθμων στελεχών του οργανισμού.
Η ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές. Ωστόσο, η EPPO απάντησε με δική της ανακοίνωση, καταγγέλλοντας απόπειρα παρεμπόδισης του έργου της και αφήνοντας αιχμές για συστηματικές πρακτικές απάτης εντός του οργανισμού.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαλάτας κατονόμασε τον εισαγγελέα Νίκο Πασχάλη –ο οποίος δεν συμμετείχε στην επιχείρηση– ως τον συντάκτη της «σκληρής» ανακοίνωσης της EPPO, κατηγορώντας τον για «βαριά συκοφαντία» και για δυσφήμιση της χώρας.
Κίνδυνος απώλειας πιστοποίησης
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό αυξημένη εποπτεία της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2024, εξαιτίας μη συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας.
Πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο απώλειας της πιστοποίησής του για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ενόψει ελέγχου των ευρωπαϊκών αρχών που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Δείτε επίσης ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι μελετάται μετά το σκάνδαλο επιδοτήσεων