Πίνακας περιεχομένων

Σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα σχεδιάζει να συγκεντρώσει στο σύνολο τους τα και εν γένη κοινωνικές παροχές η κυβέρνηση, μέσω της θεσμοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων. Το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει προσωποποιημένα δεδομένα για κάθε οικονομική ή υλική ενίσχυση που καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα από δημόσιους φορείς, με στόχο την καλύτερη καταγραφή, εποπτεία και διαφάνεια των παροχών.

Η κεντρική ιδέα πίσω από τη νέα ψηφιακή πύλη είναι να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος λαμβάνει τι από το κράτος, εξαλείφοντας το χάος που προκαλεί ο κατακερματισμός των υφιστάμενων συστημάτων. Έτσι, πέρα από την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, το μητρώο θα αποτελέσει και ένα εργαλείο εντοπισμού περιπτώσεων καταχρήσεων ή αλληλοεπικαλυπτόμενων ενισχύσεων.

Δείτε 

Το μέχρι τώρα πρόβλημα  είναι ότι κάθε φορέας διαμορφώνει εικόνα με βάση το δικό του πληροφοριακό σύστημα, ενώ εντός ενός φορέα μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαλειτουργικά συστήματα που δεν επικοινωνούν, π.χ. και Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ().

Ποιοι φορείς θα έχουν πρόσβαση και πώς θα λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων

Την εποπτεία του μητρώου θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του και Οικονομικών, ενώ την τεχνική υλοποίηση αναλαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η πρόσβαση στα στοιχεία θα γίνεται κυρίως από υπηρεσίες του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, με δυνατότητα περιορισμένης πρόσβασης και σε διαπιστευμένους χρήστες άλλων φορέων.

Τα δεδομένα θα τηρούνται σε ανωνυμοποιημένη μορφή, με ρητές προβλέψεις ώστε η ταυτοποίηση να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Παράλληλα, θα αποθηκεύονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες πληροφορίες, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συμβατότητα με τους σχετικούς κανονισμούς.

Η εφαρμογή του μητρώου σηματοδοτεί μια ουσιαστική τομή τόσο στον σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής όσο και στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Με δεδομένο ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αγγίζουν περίπου το 25% του ΑΕΠ, η ανάγκη για αξιόπιστη παρακολούθηση και χαρτογράφηση των δικαιούχων είναι κρίσιμη.

Όλα τα επιδόματα και οι συντάξεις σε Νέα βάση: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την ακριβή καταγραφή των παροχών, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε ομάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, την περίοδο 2025-2026 θα υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν συγκεκριμένοι φορείς και κατηγορίες ενισχύσεων.

Δείτε εδώ 

Η ενοποίηση των διαφορετικών μητρώων αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις και το γραφειοκρατικό βάρος στους φορείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, όπου μέχρι σήμερα απαιτούνται επιμέρους έλεγχοι μεταξύ φορέων για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Με την ενεργοποίηση του Μητρώου, κάθε αρμόδιος οργανισμός θα μπορεί να επαληθεύει σε πραγματικό χρόνο την ύπαρξη ή όχι δικαιωμάτων, περιορίζοντας δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης αιτήσεων και αποτρέποντας ταυτόχρονα τις περιπτώσεις πολλαπλών παροχών στον ίδιο δικαιούχο.

Τι θα περιλαμβάνει η ατομική καρτέλα κάθε δικαιούχου

Για κάθε πρόσωπο θα δημιουργείται ηλεκτρονική καρτέλα στο σύστημα, όπου θα καταχωρίζονται βασικά στοιχεία ταυτότητας, όπως ΑΦΜ, όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και φύλο, καθώς και αναλυτικά οι παροχές που του έχουν χορηγηθεί.

Το μητρώο θα περιλαμβάνει τόσο χρηματικές ενισχύσεις -όπως επιδόματα πρόνοιας, και ασφαλιστικές παροχές- όσο και παροχές σε είδος, όπως επιταγές κοινωνικής πολιτικής και vouchers.

Επιπλέον, θα καταγράφονται τα οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε δικαιούχου, ακόμα και αν πρόκειται για πρόσωπο με επιχειρηματική δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.

Ποια επιδόματα εντάσσονται στην αρχική φάση στο Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου μηχανισμού, θα ενταχθούν οι παροχές που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, το και Οικογένειας, τη και τον ΟΠΕΚΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα αναδοχής και το επίδομα στέγασης.

Διαβάστε 

Θα καταγραφούν επίσης το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα πρόσβασης σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, οι ενισχύσεις σε παραπληγικούς και τετραπληγικούς και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για ανασφάλιστους υπερήλικες. Το νέο μητρώο θα επιτρέπει στο εξής ελέγχους πληρότητας, περιοδικές διασταυρώσεις και στατιστική επεξεργασία ανωνυμοποιημένων δεδομένων, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διαχείριση των επιδομάτων.