Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν παράταση του ορίου συνταξιοδότησής τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/11/2018 - 21:00 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν από το να παραταθεί -ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν- το όριο εξόδου τους () από το στρατιωτικό Σώμα και τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Δηλαδή, ζητούν το ηλικιακό όριο εξόδου στην σύνταξη να είναι το ίδιο με αυτό των συναδέλφων τους που υπηρετούν στην Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι το βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση αυτή (αντίθετα παρατείνεται η θητεία τους).

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 65ό έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν έως και το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών και όσοι κατέχουν ανώτερο από αυτό βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Τώρα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει το βαθμό του Αναθεωρητή Β΄ (βαθμός αντίστοιχος του αρεοπαγίτη) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολίτικης Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί δικαστές όπως και οι συνάδελφοι τους των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων έχουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται από τα άρθρα 87, 88 και 96 του Συντάγματος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι από το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.

Όμως, και τα άρθρα 96, 88 και 87 του Συντάγματος «επιτάσσουν να απολαύουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ισότιμης, με ίδια εχέγγυα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας», προσθέτει ο στρατιωτικός δικαστής.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso