: Τα νέα προγράμματα του οργανισμού έχουν ως στόχο τη  δημιουργία 100.000 νέων θέσεων για την επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας.

Πού θα δοθεί έμφαση

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού, έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, κυρίως των ψηφιακών, του εργατικού δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία του και του υπουργείου με την Google Ελλάδας για την κατάρτιση νέων ανέργων στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Δράση που συνδέεται με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προώθηση νέων ανέργων στην αυτοαπασχόληση μέσω της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων (startups), με την ενίσχυση της κάθε startup με 15.000 ευρώ.

Η ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος κατάρτισης, που θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου εντός του φθινοπώρου, θα είναι η αξιολόγηση, η πιστοποίηση, η διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας, καθώς και η συνεργασία με παρόχους υψηλού επιπέδου, με αξιοπιστία στην αγορά εργασίας.

Μέχρι σήμερα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς εργασίας, το σύστημα κατάρτισης χαρακτηρίζεται από επικάλυψη, αναποτελεσματικότητα, σπατάλη πόρων, ελλειμματική διασύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και χαμηλές επιδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους παρά τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας.

Τα νέα προγράμματα ταχύρρυθμης και ποιοτικής κατάρτισης, επανακατάρτισης και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων θα δίνουν έμφαση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην πράσινη οικονομία.

Κλειδί του νέου συστήματος θα είναι η πιστοποίηση με μετρήσιμους δείκτες, καθώς και ένα μείγμα κινήτρων και αντικινήτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη συνεχή και συστηματική βελτίωση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching, την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα τα και απασχόλησης θα στοχεύουν στην κάλυψη του σκληρού πυρήνα της ανεργίας, όπως είναι οι άνω των 45, οι γυναίκες και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το νέο σκέλος που προστέθηκε είναι η προσπάθεια στήριξης των ανέργων στις πυρόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη, αυτή η ευπαθής ομάδα που έμεινε ξαφνικά χωρίς δουλειά θα ενταχθεί στα υπάρχοντα προγράμματα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ θα σχεδιαστούν και νέα.

Τα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης θεωρούνται ελκυστικά αφενός γιατί προβλέπουν αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης του μισθού και των εισφορών και αφετέρου γιατί έχουν υιοθετήσει απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής της επιδότησης. Επιπλέον, ενεργό ρόλο στη διαδικασία της συμβουλευτικής και της σύζευξης θα παίξουν οι εργασιακοί σύμβουλοι.