ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων – Πού οφείλεται σύμφωνα με την Καραμεσίνη

: Την δική της εξήγηση για την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του () έδωσε η διοικήτρια του οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη, η οποία υποστήριξε ότι οφείλεται στις παροχές που προσφέρει η κάρτα ανεργίας στους κατόχους της.

Συγκεκριμένα, η κα Καραμεσίνη, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ, υποστήριξε ότι την περίοδο των δύο τελευταίων ετών: «η ψαλίδα μεταξύ της διοικητικά καταγραφόμενης (από τον ΟΑΕΔ) και της στατιστικά καταγραφόμενης (από την ΕΛΣΤΑΤ) ανεργίας έκλεισε. Οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ άνεργοι αποτελούσαν το 87% αυτών της τον Απρίλιο του 2017 έναντι 76% τον Απρίλιο του 2014».

Μοριοδότηση σε προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού μέσω στο δημόσιο τομέα. – Πρόσβαση σε προγράμματα απασχόλησης. – Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και παιδικών κατασκηνώσεων. – Παροχές ασθένειας σε είδος (υπό προϋποθέσεις). – Συμμετοχή σε πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης όταν είναι πλησίον της σύνταξης, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. – Ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. – Μείωση φόρου ή φοροαπαλλαγές (π.χ. ΕΝΦΙΑ). – Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια, οφειλές κλπ. – Δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΑ). – Έπίδομα θέρμανσης. – Δωρεάν παροχές δήμων (δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα κλπ.). – Προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. εισιτήριο σε κινηματογράφους, θέατρα).

Τέλος, όπως υποστηρίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ «η εγγεγραμμένη έχει αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνεται -ευθυγραμμιζόμενη με την τάση της στατιστικής ανεργίας – εφόσον πλέον υπερισχύουν οι έξοδοι από το μητρώο λόγω μεγάλης αύξησης των θέσεων εργασίας. Όμως, παρά την πτωτική της τάση, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι τεράστιος και αποτελεί πρόκληση για τον ΟΑΕΔ που καλείται να τους παρέχει στήριξη και διέξοδο. Ο Οργανισμός θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην προσπάθεια για αισθητή αποκλιμάκωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας».

ip[
Exit mobile version