Τι είπε ο Λάκης Λαζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» – Αναλύει τη , σε ένα κόμμα που πορευόταν, σύμφωνα με όσα λέει, αυτοσχεδιάζοντας, ενώ δεν υπήρχε team να του λέει την αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι αν ο απερχόμενος πρόεδρος επιστρέψει, αυτό θα γίνει με άλλο κόμμα, ως διάδοχο πιθανολογεί την Εφη Αχτσιόγλου, ενώ εξηγεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριάμβευσε με άνεση. Επίσης, απαντάει στον αν πιστεύει ότι το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις εκπομπές του στοίχισε στον ίδιο και αποκαλύπτει ότι νιώθει λίγο αυτοεξόριστος – όχι όμως με τον κόσμο.

Μιλάει για την τηλεόραση και τη νέα σειρά που εμπνεύστηκε, ενώ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή της Νόνικας Γαληνέα, το οποίο η ίδια τού ανέθεσε. Οι περιγραφές της, μας λέει, τον σόκαραν αρκετές φορές, ενώ επισημαίνει πως δεν πιστεύει ότι θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία.

«Δεν ήθελε να μπει στη διεκδίκηση της εξουσίας»

Η κουβέντα με τον Λάκη Λαζόπουλο ξεκίνησε από τις εκλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, το βράδυ που συναντηθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, και με την ερώτηση για το πώς είδε τις 20 μονάδες διαφορά και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάντοτε στη δημοκρατία πρέπει να είσαι έτοιμος για όλες τις αλλαγές όπου και αν βρίσκεσαι, κι αυτό εγώ το τιμώ χρόνια, γιατί ως σατιρικός συγγραφέας έχω βρεθεί να βάλλομαι παλαιότερα από τη Νέα Δημοκρατία γιατί θεωρούσαν ότι υποστήριζα το ΠΑΣΟΚ, μετά έφαγα πάρα πολύ ξύλο από το ΠΑΣΟΚ και τελευταία άρχισα να τρώω ξύλο από όλους μαζί. (γέλια) Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, νομίζω πως το πρώτο μεγάλο σφάλμα του Τσίπρα ήταν ότι ζήτησε την απλή αναλογική, δηλαδή επί της ουσίας είπε μόνος του ότι σίγουρα δεν θα είμαι πρώτος, οπότε θέλω παρέα. Κι όταν ζητάς παρέα στην Ελλάδα σε αντιμετωπίζουν ως έναν μαγκούφη μοναχικό τύπο και δεν σε βλέπουν καλά.

Το δεύτερο ήταν ότι είπε “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων, το οποίο για μένα σημαίνει ότι με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να μπει στη διεκδίκηση της εξουσίας».

Τον ρωτάω από πού συμπεραίνει ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία και μου απαντάει άμεσα και χωρίς να το σκεφτεί: «Πιστεύω πως μάλλον είχε αρχίσει να βλέπει τα προβλήματα μέσα στο κόμμα του, να βλέπει πιο καθαρά τους ανθρώπους του και επίσης τον είχαν ενημερώσει και στον πρώτο γύρο που έχασε, ότι ήταν πολύ κοντά με τη Νέα Δημοκρατία, και αυτό δεν ήταν φήμη, το διαβάζαμε και πρέπει να ήταν πραγματικότητα. Οταν λοιπόν δεν έχεις ένα team να σε ενημερώσει ότι δεν σε ακούει ο κόσμος και είσαι 20 μονάδες πίσω, δηλαδή μια χαοτική απόσταση, σημαίνει ότι ξέρεις πλέον πως αυτό το κόμμα έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου αυτοσχεδιάζει».

Αναπόφευκτα η συζήτηση έρχεται στο αν έκανε λάθη ο Αλέξης Τσίπρας και πόσο καθοριστικά αποδείχθηκαν για την εκλογική συντριβή του κόμματος της Αριστεράς.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός που να μην έχει κάνει. Ο Τσίπρας έχει κάνει πάρα πολλά λάθη και οι γύρω του ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι ο Πολάκης μπορεί να ήταν το ένα από τα δύο πιο μεγάλα λάθη του στο τέλος», τονίζει. «Το άλλο ήταν αυτό με τον Κατρούγκαλο. Τον άφησε να παραιτηθεί ευγενικά. Για μένα δεν τον αφήνεις να παραιτηθεί ευγενικά, ούτε μιλάς ευγενικά. Τον τελειώνεις εκείνη τη στιγμή και του λες “όχι μόνο φεύγεις εσύ, σε διώχνω εγώ”. Ο αρχηγός ενός κόμματος δεν γελάει και χαϊδεύει αυτιά, ούτε με τους συνεργάτες του έχει τέτοια σχέση. Πρέπει να έχει μια σχέση αμείλικτη, γιατί εδώ κυβερνιέται ο τόπος, δεν έχεις το περιθώριο να κάνεις πολλές χάρες. Δεν μπορείς εσαεί να είσαι συναισθηματικός».

Αφού μιλάμε περί λαθών, τον ρωτώ να μου πει αν πιστεύει ότι ήταν λάθος του Τσίπρα να κρατήσει τον Νίκο Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο. «Αυτό είναι το μικρότερο λάθος. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί μπορεί να θέλεις ιδεολογικά να στηρίξεις κάποιους και να πεις ότι δεν είναι έτσι το αδίκημα – το κάνει και ο Μητσοτάκης αυτό. Συνηθίζεται σε κάποιους ανθρώπους να τους δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία. Ηταν ο πιο στενός του συνεργάτης, φαντάζομαι».

«Μονόδρομος η παραίτηση»

Μιλώντας για στρατηγική και διάδοχες καταστάσεις, ο Λαζόπουλος τονίζει ότι «από ένα σημείο και μετά όταν έχασε τις προηγούμενες εκλογές χάθηκε ο ειρμός, χάθηκε ο στόχος και νομίζω ότι η απλή αναλογική τον έβαλε σε διαδικασία να ψάχνει άλλο από το να κυβερνήσει, δηλαδή με ποιους θα κυβερνήσει. Ενώ ο Μητσοτάκης, νομίζω, δεν έψαξε ποτέ με το ποιους θα κυβερνήσει».

Στο ερώτημα εάν καλώς παραιτήθηκε ο Τσίπρας μού επισημαίνει ότι «δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο» και όταν του λέω ότι θα μπορούσε να μείνει, δεν μασάει τα λόγια του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%. Προστέθηκε ένα κοινωνικό ρεύμα, άλλο ένα 30%. Αυτό ήταν ένα δεύτερο κόμμα και είναι πολύ περίεργο να ξεκινάει ένα 3% και να παίρνει άλλο ένα 30%. Αυτό το δεύτερο κόμμα σχεδόν το αγνόησε και επέστρεψε στη βάση του 3% για να κλαφτεί. Ανέλυε το 3% τις απόψεις του 30% που δεν γνώριζε. Οπότε επειδή δεν εκφράστηκε αυτό το κόμμα, πουθενά με κανέναν τρόπο, σιγά-σιγά πήγαν ο καθένας εκεί που ήθελε».

Η συζήτηση στρέφεται στην επόμενη μέρα, στους υποψήφιους μνηστήρες για το αξίωμα και στο βάρος της διαδοχής του απερχόμενου προέδρου.