: Πριμοδότηση των και της εμπειρίας –  Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει στο . Την προσμέτρηση της γνώσης ξένων γλωσσών και της εμπειρίας στους γραπτούς διαγωνισμούς του , για την, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

: Τι πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του τομέα και ενίσχυση του » ο κ. Βορίδης είπε ότι επιφέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις, με τις οποίες θα μοριοδοτηθούν οι ξένες γλώσσες και η εμπειρία. Επίσης, είπε ότι στις περιπτώσεις που θα απαιτείται συνέντευξη, αυτή θα περιγράφεται ως «δομημένη συνέντευξη», ενώ για τα διδακτορικά είπε ότι θα γίνονται αποδεκτά στην προκήρυξη «σύμφωνα με την ταξινόμηση του εθνικού αρχείου διδακτορικών διατριβών».

Δεκτό από την πλειοψηφία

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στη Βουλή από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και «υιοθετήθηκε» από τον κ. Βορίδη, έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με την αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ που καταψήφισε) να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής, την Τετάρτη 13/01/2021.

Κατά τη συζήτηση ετέθησαν επίσης θέματα ύψους του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, της διοργάνωσης των εκλογών, της νομικής αντιμετώπισης της υπόθεσης Νοβάρτις, αλλά και των δηλώσεων Κοντοζαμάνη για τις ΜΕΘ.

ΑΣΕΠ: Πώς θα αντλούνται τα δημοτολογικά στοιχεία των υποψηφίων - Όλες οι αλλαγές

Οι μετακλητοί

Για τον αριθμό των μετακλητών, που σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν και έφτασαν τους 3.000, ο κ. Βορίδης είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στους μετακλητούς των υπουργείων και των συνεργατών των βουλευτών και οριακή αύξηση στους μετακλητούς συνεργάτες των δημάρχων. Συγκεκριμένα, στον αριθμό 3.000 μετακλητών που ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο κ. Βορίδης είπε ότι, δεν ήταν «μηδέν» και πήγαν 3.000 «ξαφνικά».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ (στα υπουργικά γραφεία, την γραμματεία της κυβέρνησης κλπ) επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 997 τον Ιανουάριο του 2018 ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 1.089 (τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 1.081). Επί ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 835 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 910. «Πώς έχουμε παραπάνω;» ρώτησε ο κ. Βορίδης.

Για τους συνεργάτες των βουλευτών είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 576, και επί ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 543. Τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 580 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 566.

Στους ΟΤΑ

Όπως πρόσθεσε, αύξηση υπήρξε μόνο στους μετακλητούς των ΟΤΑ. Τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 932 και πήγε τον Ιανουάριο του 2020 στους 1.194, «με διατάξεις και της εποχής σας» είπε ο κ. Βορίδης. Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, εάν αυτό που λέει είναι να μειώσουμε τους μετακλητούς συνεργάτες δημάρχων, να το πει με «καθαρό τρόπο», να το συζητήσουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να πάρουμε όλοι θέση επ’ αυτού, δηλαδή «την οριακή αύξηση στους μετακλητούς των ΟΤΑ, διότι στα λοιπά υπάρχει μείωση».

«Μπήκατε υπουργός Εσωτερικών, για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές, με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά-ακροδεξιά δίκτυα της ομογένειας, θα μπορέσετε να επιτύχετε μια διαφορά επιστολικών ψήφων, που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι τη συντριπτική σας ήττα» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης. Απαντώντας, ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θλίβεται και ανησυχεί ότι δεν τον ψηφίζουν οι απόδημοι. Εμείς, κατ’ εντολήν της Βουλής θα οργανώσουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές, είπε ο κ. Βορίδης τονίζοντας ότι τις εκλογές δεν θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν τον ψηφίζει ο κόσμος.