Πίνακας περιεχομένων

Σφοδρή αντίδραση εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας ανησυχία για μια βαθιά οπισθοδρόμηση στα εργασιακά δικαιώματα. Με έντονο ύφος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διαμορφώσει ένα τοπίο «εργασιακού μεσαίωνα», φέρνοντας ρυθμίσεις που -όπως τονίζει- παραπέμπουν σε συνθήκες του 19ου αιώνα.

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκονται ρυθμίσεις όπως οι προσλήψεις για μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα και η δυνατότητα επιβολής έως και 13 ωρών ημερήσιας εργασίας για τον ίδιο εργοδότη. Όπως υποστηρίζει, τέτοια μέτρα όχι μόνο εντείνουν την επισφάλεια αλλά πλήττουν και τη βασική κοινωνική λειτουργία της δημιουργίας οικογένειας.

Δείτε 

«Ανασφαλής εργαζόμενος δεν φτιάχνει οικογένεια»

Ο Δημήτρης Νατσιός εστιάζει στις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην ανθρώπινη υπόσταση των εργαζομένων. Ειδικότερα, αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ επαγγελματικής σταθερότητας και οικογενειακού προγραμματισμού, υποστηρίζοντας ότι «κανένας ανασφαλής εργαζόμενος δεν προχωρά στη δημιουργία οικογένειας». Κάνει λόγο για «κινεζοποίηση του εργασιακού χώρου» και απορρίπτει την προτεραιότητα που -όπως λέει- δίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας πως «είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές».

Αντιδράσεις για τα επίμαχα μέτρα του νομοσχεδίου

Πέρα από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, ευρύτερες είναι οι ανησυχίες που προκαλεί το εργασιακό σχέδιο νόμου. Μεταξύ των πιο επίμαχων προβλέψεων είναι η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης, η καθιέρωση τετραήμερης εργασίας με ελαστικό ωράριο, αλλά και η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων για ταχείες προσλήψεις, που ενδέχεται να ενισχύσουν την προσωρινή και ασταθή εργασία.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η κατάργηση περιορισμών στην κατανομή των αδειών, γεγονός που δυσκολεύει τον προσωπικό προγραμματισμό των εργαζομένων. Σε συνδυασμό με την παραμονή οικονομικών βαρών, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, δημιουργείται ένα περιβάλλον που απειλεί την εργασιακή ισορροπία και αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Διαβάστε επίσης