«Το ψηφιακό κράτος αποτελεί μία γενική και οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm».

Όπως είπε, «σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης των με παράλληλη ενίσχυση των ψηφιακών πλατφορμών με το απαραίτητο λογισμικό … Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων όπου, συνδυαστικά με call centers και ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν εξατομικευμένες απαντήσεις στους πολίτες. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης () θα μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα τους ασφαλισμένους, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, που προσπαθούν σήμερα από τη μια να εκδώσουν τις συντάξεις και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ που εκκρεμεί, επιβεβαιώνοντας, όπως είπε, «για ακόμα μια φορά πως είναι δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά θα σεβαστούν οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% για τις συντάξεις παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, «ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και αύξηση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παραπάνω μέτρου, αυτό θα γίνει τμηματικά εντός τετραετίας. Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το χρόνο υλοποίησης και, γι’ αυτό, την αναμένουμε».

Σχετικά με την έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών που αναμένουν από τη Δημόσια Διοίκηση να εκδώσει ή να επανυπολογίσει τη σύνταξή τους, φτάνει τους 400.000, με μέσο όρο αναμονής τα δύο χρόνια και με κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμα και τα πέντε έτη αναμονής, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων εγκυκλίων.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι η αποκομματικοποίηση τόσο του ΣΔΟΕ, όσο και του ΣΕΠΕ, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση των ελέγχων, εδραιώνοντας ένα καθεστώς διαφάνειας και ανεξαρτησίας, με παράλληλη στήριξη και προστασία των ίδιων των ελεγκτών. Η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, είναι προτεραιότητά μας».