Μαραθώνιος Αθήνας – Ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου μαζικής συμμετοχής

Αμέτρητα χιλιόμετρα, κούραση, σχέδια, πόνος και στόχοι για έναν αγώνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο δυσκολότερος μαραθώνιος αγώνα δρόμου μαζικής συμμετοχής στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου. «Πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λεωνίδας Ιωάννου, Ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για να εξηγήσει: «Οι υψηλές θερμοκρασίες, επιδρούν καταλυτικά στην ποιότητα της προπόνησης των δρομέων η πλειονότητα των οποίων αναφέρει αυξημένη δυσκολία στην ολοκλήρωση μίας προπόνησης». Σε γενικές γραμμές, εξηγεί ο ερευνητής, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι για κάθε έναν βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία δέρματος του ανθρώπου υπάρχει μείωση κατά 1,5% στην αερόβια ικανότητά του, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη του αγωνιστικού στόχου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ιωάννου, 20.000 δρομείς αναμένεται να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης του Αυθεντικού Μαραθώνιου δρόμου. Αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος δείκτης θερμικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια του αγώνα κυμάνθηκε στους 22°C την τελευταία δεκαετία, δηλαδή περίπου 10°C πάνω από το βέλτιστο θερμικό στρες για έναν αγώνα μαραθώνιου δρόμου, ο αγώνας αυτός συνεχίζει να συναρπάζει το δρομικό κίνημα. Όπως ειπώθηκε από τον Ρομπ ντε Καστέλα, παγκόσμιο πρωταθλητή μαραθωνίου το 1983: «Αν αισθανθείς άσχημα στα 10 μίλια, είναι πρόβλημα. Αν αισθανθείς άσχημα στα 20 μίλια, είναι φυσιολογικό. Αν δεν αισθανθείς άσχημα στα 26 μίλια, είναι αφύσικο”.

ip[
Exit mobile version