Με την εξέλιξη της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε ο επικουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημειώνοντας ότι «ήδη σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί τις 101 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει με τη νόσο».

«Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία υποχώρησης σε λιγότερες από 700 χιλιάδες ανά ημέρα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό δείχνει κάποια σημεία υποχώρησης προς τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από τον ιό δεν έχουν δείξει σημεία υποχώρησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημεία υποχώρησης» διευκρίνισε.

«Έχει αξία να δούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα».

Στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κόβιντ 19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την Αττική, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».