: Οι προβλέψεις των ειδικών για πάνω από 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο επιβεβαιώθηκαν και η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ποιές περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Η κινητικότητα λόγω διακοπών οδήγησαν χθες σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τον Αύγουστο, τα οποία έφτασαν τα 4.206, κατόπιν 106.139 διαγνωστικών ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη «μαύρη σελίδα» της πανδημίας είχε γραφεί την περασμένη Τρίτη με 4.181

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών – Έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους ενηλίκους

Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν και στους δύο από τους τρεις «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 258 (έναντι 250 προχθές) και τις απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 σε 16 (έναντι 13). Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας μειώθηκαν χθες σε 218 από 224 τη Δευτέρα, με το κύμα νέων εισιτηρίων, ωστόσο, να δυναμώνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 13 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών βρίσκονταν χθες σε αναπνευστική υποστήριξη αναπνοής, ενώ στις 17 Ιουλίου, πριν δηλαδή την έναρξη των μετακινήσεων για τις διακοπές του καλοκαιριού, περιορίζονταν μόλις σε τρεις. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ενηλίκων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 39,4% (στους 18-24) έως 53,6% (στους 35-39). Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και οι νέοι στην απειλή που λέγεται κορωνοϊός.

«Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18–39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και 14 είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκια διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν », τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας.

Έρχονται μέτρα στο «κόκκινο» Ρέθυμνο

Με ταχύτητα που μοιάζει ανεξέλεγκτη κινείται πλέον η πανδημία σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς μόλις μία από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας απείχε χθες από τον επιδημιολογικό χάρτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεν είναι άλλη από την ΠΕ Κέας-Κύθνου. Σε όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο μοιάζει να «πυρπολεί» τους πολίτες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε αψηφούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στις εξορμήσεις τους και στη νυχτερινή διασκέδαση.

Η Αττική διατήρησε και χθες την πρωτοκαθεδρία της με 969 διαγνώσεις και η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 323. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, για το περασμένο 24ωρο είναι ότι ακόμα τέσσερις ακόμα ηπειρωτικές περιοχές κατέγραψαν τριψήφιο αριθμών κρουσμάτων, με την Αχαΐα να σημειώνει 129, τη Μεσσηνία 118 και την Εύβοια και την Κοζάνη από 105. Στη δικαιολογημένη αγωνία που δημιουργούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί, βέβαια, προστίθεται και αυτή που προκύπτει από τις 99 λοιμώξεις στην Καβάλα, τις 69 στη Λάρισα, τις 62 στην Αιτωλοακαρνανία και τις 59 στον Έβρο.

Εξίσου ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, με την προσοχή αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε «κόκκινη» την εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα, με την εφαρμογή τοπικού lockdown και εκεί (μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο) να είναι πλέον μια ανάσα μακριά. Υπνεθυμίζεται ότι η Κρήτη βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της πανδημίας από τις αρχές του Ιουλίου και χθες καταγράφηκαν 470 νέες λοιμώξεις συνολικά, εκ των οποίων οι 222 στο Ηράκλειο, 142 στα Χανιά, 86 στο Ρέθυμνο και 20 στον Άγιο Νικόλαο. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα είναι εδώ και αρκετές ημέρες τα ημερήσια κρούσματα και στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Νάξο, με το ενδεχόμενο για τη λήψη περιοριστικών μέτρων να βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών.

Έκρηξη του ιικού φορτίου στα Ιωάννινα 

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, με τα στοιχεία για τις υπολοιπόμενες δύο, ωστόσο, να προκαλούν «συναγερμό».

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα -όπου χθες εντοπίστηκαν 41 νέες λοιμώξεις- καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 260% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ ηπιότερη αλλά πάντως αξιόλογη είναι η τάση αύξησης σε ποσοστό 103% του ιικού φορτίου στα Χανιά, όπου ήδη βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αν και η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης βρίσκεται από τις 6 Αυγούστου σε καθεστώς mini lockdown, χθες κατέγραψε 142 νέα κρούσματα.

Αντίθετα, καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Ρεθύμνου (72%), της Αλεξανδρούπολης (55%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στο Βόλο (-28%) και στο Ηράκλειο (-25%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο (-10%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+2%).