Ο χθεσινός αριθμός των νέων θεωρούνταν αναμενόμενος από τους ειδικούς, με δεδομένη την κυκλοφορία της Όμικρον στη χώρα, αλλά μεθεορτίως.

Στη βαριά σκιά του μεταλλαγμένου στελέχους που επελαύνει προκαλώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στη χώρα μας και με την αγωνία των αρμοδίων για την επίπτωση του νέου κύματος στο σύστημα υγείας να εντείνεται, το πλέγμα των μέτρων για την οποια συγκράτηση της επιδημίας ξαναμπαίνει άμεσα στο τραπέζι των επιστημόνων και της κυβέρνησης.

H αρνητική εξέλιξη των 21.657 νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επέσπευσε όλες τις σχετικές διαδικασίες για τη λήψη των μέτρων πριν από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορόσημο που είχε τεθεί αρχικά για την αναχαίτιση του νέου επιδημικού κύματος.

Το 42,1% των κρουσμάτων στην Αττική σχετίζονται με την Ομικρον

Το πεδίο της εστίασης και της διασκέδασης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς σε αυτό παρατηρούνται οι υπερμεταδόσεις του ιού, με τη νέα παραλλαγή Όμικρον να βρίσκει εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για το διάστημα έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021, το 42,1% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7%.

Υπερτριπλάσια τα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Ο χθεσινός αριθμός των νέων μολύνσεων θεωρούνταν αναμενόμενος από τους ειδικούς, με δεδομένη την κυκλοφορία της Όμικρον στη χώρα, αλλά μεθεορτίως. Τα κρούσματα είναι υπερτριπλάσια από εκείνα της περασμένης Τρίτης, οπότε υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (555.381) είχε καταλήξει σε 6.424 διαγνώσεις κορωνοϊού και θετικότητα 1,15%. Χθες καταγράφηκαν σχεδόν 22.000 μολύνσεις σε σύνολο 556.060 τεστ, από τα οποία προκύπτει θετικότητα 3,89%. Μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα με τετραψήφιο αριθμό σε έξι περιοχές. Τα περισσότερα αφορούν στο Κέντρο (3.226) και έπειτα 1.770 στα Βόρεια Προάστια, 1.179 στα Νότια, 1.121 στην Ανατολική Αττική, 1.089 στα Δυτικά Προάστια και 1.032 στον Πειραιά.

Όπως αποδεικνύεται πλέον, η κινητικότητα τις ημέρες των , ο εσωτερικός τουρισμός και η επανένωση οικογενειών για τον εορτασμό τους οδήγησαν πολύ γρήγορα σε εκτίναξη του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, με την Αττική να βρίσκεται στην αιχμή της επιδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι προδιαγεγραμμένη και η αγωνία όλων επικεντρώνεται στην επίπτωση που θα έχει στο σύστημα υγείας, το οποίο παραμένει ακόμη στο προηγούμενο επιδημικό κύμα νοσηλεύοντας ασθενείς της μετάλλαξης Δέλτα. Μέχρι χθες στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 3.700 ασθενείς, με τους 955 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Είναι προφανές πως ένα νέο ρεύμα ασθενών με λοίμωξη Covid που θα κινηθεί προς τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία θα είναι δύσκολα διαχείρισιμο και θα δοκιμάσει σκληρά την αντοχή του συστήματος υγείας.

Η ηπιότερη μορφή της λοίμωξης Covid που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον είναι θετική εξέλιξη για την επιδημία κορωνοιού που σαρώνει τον πλανήτη σχεδον δύο χρόνια και την επίπτωση που επιφέρει στα συστήματα υγείας, αλλά τείνει να… ακυρώνεται από την αρνητική εξέλιξη της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ραγδαία αύξηση στις νέες μολύνσεις θα φέρει ήπια αύξηση και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Το περασμένο 24ωρο, από το βράδυ της Δευτέρας έως το βράδυ της Τρίτης, καταγράφηκαν στη χώρα μας σχεδόν 500 εισαγωγές ασθενών, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με τις εισαγωγές του τελευταίου 15νθημερου.