H πλευρά των Ευρωπαίων θα εισέλθει στις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον λογιστικό υπολογισμό της επίπτωσης των μέτρων για την αναδιάρθρωσή του, που αποφάσισε το Εurogroup του Ιουνίου, με ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για ένα μακρό χρονικό διάστημα.

Αυτό καθιστούν σαφές κοινοτικές πηγές, και αυτό διεφάνη τόσο κατά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, όσο και στο πλαίσιο του Εuro working group – στο οποίο η Ελλάδα ήταν θέμα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Αυτό όμως ήταν σαφές ήδη από την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, οι δηλώσεις του Μοσκοβισί – που εκφράζει όλη την Κομισιόν – για το θέμα είναι δημόσιες, όπως και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – που εκφράζει τα κράτη-μέλη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως ήταν απλά ένα σημείο της προσωπικής ατζέντας της ελληνικής πλευράς. Ο λόγος για τον οποίο έγινε η συνάντηση με τον Μοσκοβισί είναι γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και διαφαίνονται ακόμα περισσότερες.

Πριν από το καλοκαίρι, λένε κοινοτικές πηγές, είχε δοθεί ένα περιθώριο, κάποια θέματα να κλείσουν ως το Σεπτέμβρη για να εκταμιευθούν 2,8 δισ.

Αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής. Ειδικά ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πρέπει να τελειώνει – καθώς μάλιστα το ζήτημα του πως θα λειτουργεί και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις έχει κλείσει στο επίπεδο του Εurogroup και δεν αλλάζει.

Παρομοίως ακατανόητη για τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη είναι η καθυστέρηση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας – ειδικά όταν όπως είναι γνωστό από τις επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πολλά κεφάλαια περιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε ανανεώσιμες πηγές και να ανοίξουν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μοσκοβισί και Τσακαλώτος συμφώνησαν ότι η Αθήνα θα τρέξει το επόμενο διάστημα, πολλοί είναι όμως αυτοί που στις Βρυξέλλες προβλέπουν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τον Δεκέμβρη.

Φιλοδοξία του υπουργείου οικονομικών είναι η εκταμίευση των 2,8 να πάει στο Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, αν και κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο.

Όλα τα παραπάνω ετέθησαν και στο δείπνο των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών και θα έχουν μια συνέχεια στη συζήτηση των υπουργών στην Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση τέλος με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είναι στην ατζέντα του Εurogroup και η θέση των εταίρων είναι πως η “αστεία αυτή υπόθεση” δεν φέρνει στην Ελλάδα συμμάχους, αντιθέτως κάνει πάρα πολύ κακό στην έξοδο της χώρας στις αγορές και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τεθεί στην πραγματική της διάσταση: φουσκωμένο έλλειμμα δεν υπάρχει, τα στοιχεία της Εurostat είναι τα μόνα αυθεντικά, και ο κριτής είναι συγκεκριμένος.

Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν στο real.gr ότι η κυβέρνηση τα έχει καταλάβει όλα αυτά, πως ο «Σύριζα είναι αθώος του αίματος» και πως η υπόθεση ήταν κομμάτι της ατζέντας του άλλου κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει το λεγόμενο «καραμανλικό ακροατήριο».

Oι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες Δικαστές οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα στείλουν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς το αν η μόνη αποδεκτή μέθοδος ESA 95 χρησιμοποιήθηκε ή όχι, είναι ζήτημα της Εurostat, των κοινοτικών θεσμών και κανενός υπαλλήλου της παλιάς Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.