Η Ανατολική Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης των τιμών της κατά το καλοκαίρι, λόγω της περιορισμένης διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει πως, εάν προκύψουν ακραία καιρικά ή τεχνικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες, περιορισμένη αιολική παραγωγή ή βλάβες σε πυρηνικούς και θερμικούς σταθμούς, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν απότομα, χωρίς να επηρεάζονται από τις τάσεις στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Προειδοποίηση για τα υδροηλεκτρικά αποθέματα

Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι η μείωση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ, η υδροηλεκτρική παραγωγή υποχώρησε κατά 240 GWh ή 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, τα αποθέματα έφταναν τις 2.300 GWh, μειωμένα κατά 16% από τις 2.740 GWh της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Είναι σημαντικό ότι ο Μάιος θεωρείται συνήθως ο μήνας με τις υψηλότερες στάθμες στα φράγματα, λόγω της τήξης των χιονιών. Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη φέτος ενισχύει την ανησυχία.

Δείτε επίσης 

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ» συναγερμός για το καλοκαίρι: Ακριβό ρεύμα, χαμηλά αποθέματα και μπλακ άουτ

Αστάθεια στα δίκτυα των Βαλκανίων και μπλακ άουτ

Ένα τρίτο πρόβλημα είναι η ευαλωτότητα των δικτύων των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρόσφατο μίνι μπλακ άουτ σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία ανέδειξε τις αδυναμίες του περιφερειακού συστήματος. Πέρυσι, η ταυτόχρονη εμφάνιση καύσωνα και άλλων αρνητικών παραμέτρων είχε προκαλέσει κατάρρευση της συνεργασίας, με κάθε χώρα να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Η Βουλγαρία είχε επίσης βιώσει μπλακ άουτ τον Ιούνιο, γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη ανθεκτικότητας στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο Βίκτορ Αντόνοφ, σύμβουλος ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, «η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών προηγείται των επενδύσεων στις υποδομές μεταφοράς, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να καθίστανται πιο ευάλωτα».

Αυξητικές τάσεις στα παράγωγα των αγορών ενέργειας

Τα στοιχεία από τις αγορές παραγώγων προκαλούν επίσης ανησυχία. Η Ουγγαρία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις κεντροευρωπαϊκές διασυνδέσεις, εμφανίζει τιμές 85,4 €/MWh για τον Μάιο, 100,2 ευρώ για τον Ιούνιο και 132,10 €/MWh για τον Ιούλιο – σημειώνοντας αύξηση 55%.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία, την πιο ώριμη και ρευστή αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, οι τιμές διαμορφώνονται στα 69,25 €/MWh για τον Μάιο, 76,22 ευρώ για τον Ιούνιο, 82,55 ευρώ για τον Ιούλιο και 86,52 ευρώ κατά μέσο όρο για το τρίτο τρίμηνο.

Δείτε επίσης