Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε για να πληρωθείτε τις επόμενες ημέρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/12/2018 - 09:36 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

| Στις 21 Δεκεμβρίου θα υπάρξει και νέα πληρωμή, ενώ η τρίτη φορά που θα γίνουν πληρωμές θα είναι η 28η Δεκεμβρίου

Ένας στους 10 δεν έχει ακόμη το Κοινωνικό μέρισμα, αν και η αίτησή του έχει εγκρίθηκε (περί τις 150.000 από 1,5 εκατομμύρια εγκεκριμένες αιτήσεις.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι», απλώς αφήνουν τις ημέρες να περάσουν « για να κάνουν ταμείο» στις 21 Δεκεμβρίου, και τότε να συμπληρώσουν το ποσό που λείπει και να γίνουν όλες οι πληρωμές.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που αποκλείστηκαν για τον οποιονδήποτε λόγο, να προχωρήσουν οι ίδιοι στις απαραίτητες διορθώσεις στο ΙΒΑΝ τους. Και αυτό γιατί, όσοι δήλωσαν αριθμό λογαριασμού που δεν έχει σαν δικαιούχο τον υπεύθυνο του νοικοκυριού που κάνει την αίτηση, δεν πρόκειται να πληρωθούν, παρά μόνον αν:

(α) σπεύσουν να ακυρώσουν την και να δηλώσουν ΙΒΑΝ λογαριασμού που ανήκει στο όνομά τους ή, αλλιώς,

(β) να σπεύσουν στην τράπεζα και να μπουν συνδικαιούχοι στον λογαριασμό που ήδη δήλωσαν –προφανώς όμως είναι προτιμότερη η α΄ επιλογή.

Για την πίστωση του θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του Κοινωνικού Μερίσματος. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του Κοινωνικού Μερίσματος δεν πραγματοποιούνται. Προκειμένου η μη πληρωμή εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης, σας προτρέπουμε:

(α) να ακυρώσετε την αίτηση και να προβείτε σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσετε στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι

(β) να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας στην τράπεζα που συνεργάζεστε προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

ΤΑ ΛΑΘΗ

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν «εξαφάνισε» κατά λάθος δικαιούχους που φέρονται σαν να μην ζούσαν στην χώρα και να μην έχουν κάνει φορολογική δήλωση κατά την τελευταία 5ετία. Η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι έλεγξε όλες τις δηλώσεις ολόκληρης της 5ετίας και, όσοι αποκλείστηκαν από την πληρωμή της 14ης Δεκεμβρίου, δεν εμφανίζονταν πουθενά με τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους.

Ωστόσο, ως το 2014 τουλάχιστον (δηλώσεις 2015) όσοι δεν είχαν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία δεν υποχρεούντο να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Αυτομάτως αυτοί δεν εμφανίζουν 5 δηλώσεις Ε1 στη χώρα μας, αλλά λιγότερες. Πολλοί μάλιστα, μέσα στην εξαθλίωση που έζησαν και μετά το 2015, δεν αντελήφθησαν ίσως ότι έπρεπε να υποβάλουν Ε1 τα επόμενα χρόνια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις (κυρίως διαζευγμένες γυναίκες) εμφανίζονται ξαφνικά σαν να έχουν διπλό ΑΜΚΑ, όπως και όταν ο ΕΦΚΑ είχε «εξαφανίσει» επί μήνες ασφαλισμένους των παλαιών ασφαλιστικών Ταμείων.

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιές κατηγορίες δικαιούχων αντιμετωπίζουν πρόβλημα -Τι γίνεται με τα λάθος IBAN

Κοινωνικό Μέρισμα: Πάνω από 1,6 εκατ. οι αιτήσεις

Κοινωνικό μέρισμα: Σε 1.463.524 δικαιούχους η πρώτη καταβολή

Loading...


  • europalso

    ideascentral