Οι νέες ρυθμίσεις για το επίδομα ανεργίας που εφαρμόζονται πιλοτικά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και οργή στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα περίπου 80.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, καθώς θέτουν δυσκολότερους όρους για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υποχρέωση συμπλήρωσης 175 ενσήμων ετησίως αποκλείει ουσιαστικά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, στερώντας τους ένα κρίσιμο οικονομικό βοήθημα για την επιβίωσή τους.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο λόγω της φύσης των συμβάσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες είναι συνήθως ορισμένου χρόνου και περιορίζονται στη διάρκεια του σχολικού έτους. Πολλοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονταν ήδη να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα 125 ένσημα, ενώ το νέο όριο καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιδότηση για χιλιάδες εργαζόμενους, ιδίως για όσους διδάσκουν μαθήματα με περιορισμένη ζήτηση ή εργάζονται σε έναν μόνο εργοδότη. Επιπλέον, η ενίσχυση φαινομένων αδήλωτης εργασίας και εργασιακών εκβιασμών, που ήδη μαστίζουν τον κλάδο, αποτελεί μια ακόμη σοβαρή συνέπεια της νέας ρύθμισης.
Δείτε εδώ Επιδόματα: Τι θα ισχύσει με την προπληρωμένη κάρτα – Από πότε
Η ΟΙΕΛΕ και τα σωματεία του χώρου ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει τη ρύθμιση και να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μ.Ε., Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης από την απαίτηση συμπλήρωσης των 175 ενσήμων. Το ζήτημα δεν αφορά απλώς μια οικονομική διευκόλυνση, αλλά τη διασφάλιση της ίδιας της επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Η παρακολούθηση του θέματος από τα σωματεία και οι ενδεχόμενες νομικές και πολιτικές παρεμβάσεις αποτελούν τα επόμενα βήματα στον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Καταστροφικές για 80.000 εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι προβλέψεις για το νέο επίδομα ανεργίας – Ελάχιστοι πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν επιδότηση τους καλοκαιρινούς μήνες
Δείτε εδώ Gov.gr: Δείτε ΕΔΩ τι επιδόματα δικαιούστε
Ολέθριες συνέπειες για τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα προκαλέσουν οι ρυθμίσεις για το επίδομα ανεργίας που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή πιλοτικά. Η υποχρέωση για τη συμπλήρωση 175 ενσήμων ετησίως, προκειμένου να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες (που δεν εργάζονται), αποκλείει από το δικαίωμα αυτό τη μεγάλη πλειονότητα τω 80.000 συναδέλφων στους χώρους αυτούς (στους οποίους θα προστεθούν και χιλιάδες ακόμη που εργάζονται στα αρρύθμιστα – μέχρι στιγμής – Κέντρα Μελέτης).
Όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. έχουν ορισμένου χρόνου συμβάσεις που ξεκινούν με την έναρξη του διδακτικού έτους (Σεπτέμβριο) κα λήγουν συνήθως με τη λήξη των μαθημάτων ή των εξετάσεων (Μάιο-Ιούνιο). Ήδη ήταν δυσχερής η κτήση των 125 ενσήμων για να πληρούνται οι όροι της καλοκαιρινής επιδότησης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν στοιχειωδώς να θρέψουν τα παιδιά τους και να συνεισφέρουν στις οικογένειές τους. Με το νέο όριο, μεγάλες κατηγορίες αυτών αποκλείονται σχεδόν με βεβαιότητα από την επιδότηση:
- Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ξένες γλώσσες – πλην αγγλικών – και έχουν εκ των πραγμάτων λίγες ημέρες/ώρες την εβδομάδα
- Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε έναν εργοδότη
Δείτε εδώ Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Τι αλλάζει το 2025 – Τι θα ισχύσει με το ισχύον σύστημα
Με το παλαιό καθεστώς, και με το όργιο αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στον κλάδο, πολλοί εκ των εργοδοτών ασκούσαν τεράστιους εκβιασμούς για να αποδίδουν τα 125 ένσημα. Ο πιο συνηθισμένος ήταν η υποχρέωση των εκπαιδευτικών για επιστροφή μέρους των αποδοχών τους στο χέρι του εργοδότη, ώστε να τους αποδοθεί ο «μαγικός αριθμός» των ενσήμων και να έχουν τη δυνατότητα επιδότησης κατά τους «ανενεργούς» καλοκαιρινούς μήνες. Εάν εφαρμοστεί το μέτρο και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι εκβιασμοί αυτοί θα ενταθούν και θα επιταθεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στο χώρο που με καταγραφές των σωματείων μας υπερβαίνει το 40%. Επίσης, χιλιάδες συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες, γεγονός που θα οδηγήσει μεγάλο μέρος αυτών σε εργασιακή εξουθένωση.
Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να λάβει σοβαρά υπόψη το συγκεκριμένο ζήτημα και να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μ.Ε., σε Κ.Ξ.Γ. και σε Κέντρα Μελέτης (όποτε γίνει η νομοθετική ρύθμιση του χώρου) από την επιβολή του αριθμού των 175 ενσήμων για την επιδότηση ανεργίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους. Η ΟΙΕΛΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο θα παρακολουθούν από κοντά το κρίσιμο αυτό θέμα και θα παρέμβουν, αν χρειαστεί, νομικά και πολιτικά.