Η αυστηροποίηση της από το αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Για πολλά χρόνια, η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και η χαλαρή εφαρμογή της νομοθεσίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, η πολιτική επιλογή για ελέγχους “νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας” οδήγησε σε ελάχιστες επεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές, αφήνοντας .

Το παράδειγμα των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ το 2022, όπου από τις 49 σοβαρές αναφορές για παρανομίες ελέγχθηκαν μόλις δύο, αποτυπώνει τη χρόνια αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτή η στάση υπονόμευσε όχι μόνο την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών, αλλά και την αξιοπιστία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια θετική αλλαγή πορείας. Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, όπως η έκδοση εγκυκλίων για τον έλεγχο διοριστηρίων και μισθοδοτικών καταστάσεων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και η ρύθμιση των Κέντρων Μελέτης, καταδεικνύουν μια σαφή πρόθεση να μπει τάξη στον χώρο. Οι έλεγχοι σε σχολεία με βεβαρυμένο ιστορικό παραβάσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πειραιά, καθώς και η άμεση ανταπόκριση σε καταγγελίες για παράνομες πρακτικές, δείχνουν μια πιο αποφασιστική στάση.

Δείτε επίσης

Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι προκλήσεις παραμένουν. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου συστήματος εποπτείας που θα επιτρέπει την άμεση καταγραφή και αντιμετώπιση των παρανομιών. Επιπλέον, η συστηματική επιμόρφωση των εποπτικών αρχών και η ενίσχυση των πόρων για την αποτελεσματική τους λειτουργία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση.

σχολεία

Η συνέχιση της αυστηρής εποπτείας αποτελεί όχι μόνο θέμα εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Με τις σωστές πρωτοβουλίες και την επιμονή των αρμόδιων φορέων, υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί η νομιμότητα και η ποιότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, προς όφελος της κοινωνίας και της επόμενης γενιάς.

Το κείμενο στην ΟΙΕΛΕ:

Να έχει συνέχεια η αυστηροποίηση της εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας!
Έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στο Υπουργείο Παιδείας και στις υπηρεσίες του που τα τελευταία χρόνια είχαν αφήσει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο τα ιδιωτικά σχολεία, ιδιαίτερα την περίοδο υπουργίας Κεραμέως. Θυμόμαστε καλά το δόγμα «έλεγχοι …νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» που είχε επιβάλει η τότε Υπουργός, εννοώντας ουσιαστικά ότι κάθε έλεγχος στα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να εμποδιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είχαμε δημοσιοποιήσει, το γεγονός ότι το 2022, από τις 49 σοβαρές καταγγελίες που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ για καταγεγραμμένες παρανομίες ιδιωτικών σχολείων, μόλις οι 2 (!!) ελέγχθηκαν και (ω, του θαύματος) και για τις 2 αυτές περιπτώσεις οι διοικήσεις αθωώθηκαν!

Φαίνεται όμως ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Αρχή ήταν η εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες, με επιμέλεια του Γενικού Γραμματέα και της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον έλεγχο διοριστηρίων και μισθοδοτικών καταστάσεων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που είναι πηγή τεράστιας εργοδοτικής παρανομίας (η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων). Σημειώνουμε, επίσης, την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για τη ρύθμιση των Κέντρων Μελέτης, μετά από τον πολυετή αγώνα της ΟΙΕΛΕ και την πολύτιμη συμπαράσταση του Συνηγόρου του Παιδιού, ενώ επίκειται ανάλογη παρέμβαση και για τα summer camps. Κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου για έλεγχο ενός εκ των πλέον παραβατικών ιδιωτικών σχολείων της χώρας, του Ευρωπαϊκού Πρότυπου Πειραιά, που θύμισαν την αποφασιστικότητα που είχε επιδείξει η αείμνηστη Μαριέτα Γιαννάκου, όταν σφράγισε 17 παραβατικά ιδιωτικά ΤΕΕ το 2007. Τέλος, ήταν άμεση η παρέμβαση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, μετά από εντολή του Υπουργείου, σε πρόσφατες καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για σχολεία που υποχρέωναν εκπαιδευτικούς να εργαστούν για φύλαξη παιδιών μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Βέβαια, μένουν πάρα πολλά να γίνουν, για να να αποκατασταθούν συνθήκες νομιμότητας στον πολύπαθο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι κρίσιμο ζήτημα η συστηματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων, ώστε πολλές από τις παρανομίες να διαπιστώνονται εν τη γενέσει τους. Ωστόσο, μια καλή αρχή έχει γίνει τους τελευταίους μήνες και ελπίζουμε η αυστηροποίηση της εποπτείας των αρχών να συνεχιστεί…

Δείτε επίσης