Στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον των αγορών οι οποίες περιμένουν να μάθουν από «πρώτο χέρι» το κατά πόσο η ΕΚΤ θα κινηθεί επιθετικά ή όχι προκειμένου να επιτύχει τον βασικό της στόχο για τόνωση του πληθωρισμού και αντιμετώπιση των πιέσεων που υφίστανται οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

 

Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΕΚΤ, οι αγορές τα τελευταία 24ωρα «ποντάρουν» στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά, ή αμυντικά. Εκτός από τις ανακοινώσεις, σημασία έχουν και οι διατυπώσεις. Δηλαδή, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ένα καινούργιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που ουσιαστικά έχει προεξοφληθεί. Το ζητούμενο είναι το ποια θα είναι η έκταση που θα λάβει αυτό το πρόγραμμα. Αν οι αγορές ακούσουν για επιθετικότερες αγορές των 60 δις. ευρώ τον μήνα, αυτό θα συνιστά μια «έκπληξη» για τις αγορές.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις κινήσεις της ΕΚΤ περιμένουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (σ.σ αφορά κυρίως τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες), το πακέτο της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και μια διαβεβαίωση από την πλευρά της ΕΚΤ ότι τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό οι αγορές θα το εκλάβουν ως διαβεβαίωση διατήρησης των επιτοκίων στα μηδενικά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη.

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει με αυξημένο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις καθώς στόχος αυτή τη φορά είναι να επιβιβαστούν και τα ελληνικά ομόλογα στο τρένο του QE. Ήδη από χθες εγκρίθηκε η υπογραφή της σύμβασης με τον οίκο Lazard προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων μέσα σε δύο χρόνια. Χρειαζόμαστε μια τριπλή αναβάθμιση για να γίνει αυτό και στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών.