Η αποτυχία των ευρωπαϊκών χωρών να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματά τους λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα για τα χρέη και εν γένει τη δημοσιονομική κατάσταση της ηπείρου. Η προειδοποίηση προέρχεται από την HSBC, η οποία και προσδιορίζει ως περιοχή υψηλότερου ρίσκου τον υπερχρεωμένο Νότο.

Κόκκινο έχει ήδη ανάψει για την Ιταλία, σύμφωνα με τη μελέτη της βρετανικής τράπεζας, η οποία και επισημαίνει ότι οι πολιτικές στροφές 180 μοιρών στο θέμα του ασφαλιστικού και η κατάργηση πρόσφατων μεταρρυθμίσεων δεν βοηθούν καθόλου. Η ΗSBC υπολογίζει ότι με βάση τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, η Ιταλία μπορεί να δει τον δανεισμό της να γιγαντώνεται στο 150% του ΑΕΠ έως το 2040.

Η Ιταλία δεν είναι μόνη στο κλαμπ των υπερχρεωμένων χωρών με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και το Βέλγιο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες προκλήσεις, υπογραμμίζει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC σε σημείωμά του προς τους επενδυτές. «Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να εντείνει την πίεση στις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών να περικόψουν δαπάνες ή να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τους φόρους» προειδοποιεί.

Αυτό που λέει με λίγα λόγια είναι ότι όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο εντείνεται η λιτότητα και διατηρείται ο φαύλος κύκλος υφεσιακών μέτρων και αύξησης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

«Τα συνταξιοδοτικά συστήματα ανά την Ευρωζώνη εξακολουθούν να προβάλλουν ως σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των κρατών- μελών εντός της νομισματικής ένωσης» διαμηνύει ο οικονομολόγος.

Σημειώνει δε ότι τα δυναμικά μέτρα, που έλαβε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια με στόχο τη στήριξη του ευρώ έσωσαν μεν τις οικονομίες της περιοχής από τα χειρότερα, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να εφησυχάσουν, να βάλουν στην άκρη επώδυνες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.