Τις επόμενες μέρες αναμένεται η προδημοσίευση του

Τονίζεται ότι η εγκατάσταση μπαταρίας .

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει τελικά να βάλουν από την τσέπη τους περίπου 4.000 – 5.000 ευρώ, καθώς το συνολικό κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και μπαταρίας εκτιμάται πως κυμαίνεται κοντά στα 10.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μετά την δημοσίευση του οδηγού, ενώ θα υπάρχουν σίγουρα κοινωνικά κριτήρια – όπως υπάρχουν και στο πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων – και κάποια εισοδηματικά κριτήρια (για παράδειγμα από το πρόγραμμα των θερμοσίφωνων αποκλείονται φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κάλυψη 300.000 νοικοκυριών. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και πιθανότατα οι αγρότες.

Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Εαν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh. Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

Το ποσοστό της επιδότησης θα κριθεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ειδικότερα εκτιμάται πως για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.

Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60% ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες.

Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.