έδωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Mega.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες . « Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενεργή σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δώσει χώρο που θα καταλάβει από πλευράς ισχύος . Μιλάμε από πλευρά απορρόφησης ισχύος των δικτύων της περιοχής της Περιφέρειας. Για να μπορεί κανείς να εγκαταστήσει ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος από πλευράς ισχύος. Δηλαδή οι μετασχηματιστές της περιοχές και τα δίκτυα μεταφοράς δεν θα πρέπει να είναι κορεσμένα» .



Η σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ και η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος

Ξεκαθάρισε δε πως για να εγκαταστήσει κανείς φωτοβολταϊκό στο σπίτι του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ στην πλατφόρμα του Διαχειριστή με τους κωδικούς taxisnet και σε 15 ημέρες ο ενδιαφερόμενος θα λάβει απάντηση για το εάν μπορεί να προχωρήσει ή όχι.

«Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργείς συμβάσεις σύνδεσης με την ΔΕΔΔΗΕ 3.000 φυσικά πρόσωπα. Οπότε όταν ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αυτά τα φυσικά πρόσωπα θα είναι έτοιμα καθώς θα έχουν αυτές τις συμβάσεις» και περιέγραψε τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος.

«Αφού οι ενδιαφερόμενοι πάρουν την άδεια αυτή από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά μόλις ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος για τις αιτήσεις, τότε θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτή με τους κωδικούς του taxisnet και να συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος . Δηλαδή θα πρέπει να έχει γίνει εκκαθάριση των εσόδων του 2021, να έχουν εκκαθαριστικό, θα πρέπει να δηλωθεί η κατοικία που θα μπει το φωτοβολταϊκό, δηλαδή εάν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

Επίσης δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα. Ανάλογα με το ποια εισοδηματική κατηγορία θα είναι κανείς θα είναι και ανάλογο και το ποσοστό της επιδότησης που θα πάρει. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι μέχρι και εξαντλήσεως των πόρων του προγράμματος » σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη ταράτσα: Ποιες περιοχές δεν έχουν πρόβλημα

Παράλληλα επεσήμανε πως δεν έχουν πρόβλημα οι πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη ταράτσα τους ωστόσο πρόβλημα έχουν οι κάτοικοι των υπόλοιπων Περιφερειών.

Και παρέθεσε ένα παράδειγμα για φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σπιτιού 100 τ.μ στην Αττική ισχύος 4.000 ΚWp το οποίο έχει:

Αυτονομία τουλάχιστον 1h , διαθέσιμη ασκίαστη επιφάνεια 16 τ.μ. και το οποίο καταναλώνει ρεύμα 6.000 kWh /χρόνο.

Το κόστος:

για την κατανάλωση ρεύματος (20 λεπτά/kWh) είναι 1.200 ευρώ / χρόνο
για φωτοβολταϊκά Panels (προμήθεια & τοποθέτηση) είναι 8.000 ευρώ
για μπαταρίες χωρητικότητας 5.00KWh είναι περίπου 1.600 ευρώ

Συνεπώς το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 9.600 ευρώ.

«Από τις 8.000 ευρώ των φωτοβολταϊκών panels … εάν κάποιος είναι στην εισοδηματική κατηγορία κάτω από 40 χιλιάδων ευρώ που είναι το 90% του πληθυσμού- σε αυτήν περίπτωση θα επιδοτηθεί με το 35%. Άρα επιδότηση 35% σε Φ/Β panels & 100% σε Μπαταρίες είναι : 2.800 ευρώ + 1.600 ευρώ = 4.400 ευρώ. Δηλαδή σε αυτή περίπτωση θα κάνει κανείς 4,5 έτη απόσβεση »

Tέλος ανέφερε τον τρόπο που θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης στους δικαιούχους. Τα χρήματα θα δοθούν μόλις υποβληθούν τα παραστατικά τιμολόγια, σημείωσε και πρόσθεσε πως τα χρήματα«θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αναδόχων αφού ολοκληρωθεί πρώτα και πιστοποιηθεί ότι έγινε η κατασκευή .Θα έρθει μηχανικός να ελέγξει ότι έγινε η κατασκευή .Θα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής και τα πιστοποιητικά καταλληλόλητας όπως δηλαδή γίνεται σε όλες τις πλατφόρμες των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας».

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα

Μερικά σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι οι εξής:

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί στα 250 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά και οι πόροι του προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι στο πρόγραμμα αυτό θα συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Οι αιτήσεις και οι επιδοτήσεις

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για την υποβολή των αιτήσεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται με τους κωδικούς του taxisnet στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Για το θέμα των αιτήσεων διευκρινίζονται τα εξής:

τα νοικοκυριά θα μπορούν να κάνουν μία μόνο αίτηση για μια μόνο κατοικία είτε για την πρώτη είτε για τη δευτερεύουσα.
οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν μια αίτηση τόσο για την κατοικία αλλά και ακόμη μια αίτηση για την αγροτική τους έκταση (χωράφι).

Για το θέμα των επιδοτήσεων διευκρινίζονται τα εξής:

Η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά .Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε έως και 16 χιλιάδες ευρώ.
Για τους αγρότες το ταβάνι θα είναι 60% επιδότηση δηλαδή θα είναι μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ.

Σημείωση: Είναι υποχρεωτικό για τα νοικοκυριά να πάρουν φωτοβολταϊκό με μπαταρία με χώρο αποθήκευσης . Ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο για τους αγρότες καθώς έχουν το ελεύθερο να επιλέξουν.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα αυτό αφορά τα νοικοκυριά και τους αγρότες που μπορούν να αποκτήσουν και να εγκαταστήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό είτε στο σπίτι τους είτε στην αγροτική τους έκταση προκειμένου οι ίδιοι να παράγουν και να αποθηκεύουν την ηλεκτρική τους ενέργεια. Η βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι πολίτες στο πρόγραμμα είναι να έχουν ήδη συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να έχουν δεσμεύσει τον ηλεκτρικό χώρο για το φωτοβολταϊκό τους.