«Μοιάζει ότι θα υπάρξει μία μεγάλη συναίνεση», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, , στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος, που αφορά στη λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων και σωματείων.

«Είπαμε στη Βουλή και δεσμευτήκαμε ότι θα βρούμε μία συναινετική λύση θεσμική, ώστε να εκσυγχρονίσουμε από τη μια το θεσμικό οπλοστάσιο για αυτού του τύπου τα ιδρύματα και από την άλλη ότι απαιτείται συνταγματική παρέμβαση και αναθεώρηση στο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα ιδρύματα να δρουν ανεξέλεγκτα και μόνο με τα σωματεία τους και τις αποφάσεις των σωματείων τους. Το βρίσκω εξαιρετικά επίκαιρο και κατεπείγον, το γεγονός ότι θα επιχειρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Θα προσφύγω σε όλους άμεσα και πολύ γρήγορα και ελπίζω ότι θα έχω στο πλευρό μου και διαπρεπείς συνταγματολόγους, για να μας βοηθήσουν για αυτή τη μεγάλη αλλαγή, που θα επιτρέψει να αλλάξει η ζωή όλων αυτών των ιδρυμάτων», εξήγησε η κ. Φωτίου.

Αναφερόμενη στο διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο Γηροκομείο Αθηνών, η αναπληρώτρια υπουργός παρατήρησε: «Το γηροκομείο Αθηνών είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι η ναυαρχίδα του ιδρυματικού προνοιακού κράτους που παραλάβαμε. Ένα κράτος που ανέθετε την ιδρυματική πρόνοια σε ιδιωτικά σωματεία φιλανθρωπικού σκοπού, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα, γιατί το κράτος δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του και επομένως φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου στο τέλος του 2016, με δική μας νομοθετική πρωτοβουλία για πρώτη φορά καταγράφονται υποχρεωτικά όλα αυτά τα ιδρύματα με ηλεκτρονικό τρόπο».

«Ένα ίδρυμα με αμύθητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων, που προκύπτει από 900 κτίρια και κληροδοτήματα, για τα οποία συγκεκριμένα πληρώνει πάνω από μισό εκατομμύριο ΕΝΦΙΑ, έφτασε να χρωστάει 30 εκατομμύρια σε εργαζόμενους, ΕΝΦΙΑ, προμηθευτές και δεν μπορεί να κάνει εκλογές και να εκλέξει δημοκρατική διοίκηση […] Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα τις κρίσης 2010-18, είναι από το 2000. Από το 2000 έχουμε τη συρρίκνωση του γηροκομείου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 600 ανθρώπους σε 11 υπέροχα κτίρια και το οποίο σήμερα φιλοξενεί 100 ηλικιωμένους», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, δε, ότι «έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι υπάρχει μία ατελείωτη κατάσταση προσφυγών στα δικαστήρια από τη μία διοίκηση προς την άλλη, την προσωρινή, οι οποίες με δικαστικές αποφάσεις διορίζονται, η μία εκπίπτει μετά την άλλη και άρα δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη διοίκηση και να προχωρήσει στο γηροκομείο», εκτιμώντας πως «κάποιοι ωφελούνται από αυτό, δεν μπορεί όλα αυτά να μην έχουν από πίσω τους μεγάλα οφέλη και κέρδη».

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό από την αντιπολίτευση ως «προεκλογικών» των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, η κ. Φωτίου είπε: «Έχουν καταπέσει όλες οι ανοησίες που έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα, όταν οι ίδιοι που μας κατηγορούν και με ύφος εξαιρετικά οξύ λένε πράγματα και χυδαία, μετά πάνε και τα ψηφίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι πια έχουν χάσει κάθε έννοια σοβαρότητας […] Ο άξονας της εργασίας, αυτό που υπηρετεί συγκροτημένα όλο το υπουργείο Εργασίας – η κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική προστασία- αυτός είναι ο κεντρικός άξονας ανασυγκρότησης της χώρας».