Προβληματίζει η φοιτητική κατοικία και οι τιμές των ενοικίων – – Σε εναλλακτικές, ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες σε σχέση με τη σχολή τους περιοχές, στρέφονται αρκετοί φοιτητές που αναζητούν σπίτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος του ενοικίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το cnn Greece, πέραν της χαμηλής διαθεσιμότητας που παρατηρείται σε μικρά διαμερίσματα, που καθιστά δύσκολη την εύρεση κατοικίας, οι ζητούμενες τιμές ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά τη φετινή χρονιά τόσο στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα όσο και σε μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται συγκριτικά ως πιο οικονομικές, οι μέσες ζητούμενες τιμές που είναι κατάλληλο για τη διαμονή φοιτητών κυμαίνεται πλέον στα 350-400 ευρώ τον μήνα.

Αθήνα

Σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά εντοπίζονται οι χαμηλότερες μεσοσταθμικά τιμές για ενοικίαση ενός στούντιο στην Αττική, σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.

Συγκεκριμένα στην Κυψέλη η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 355 ευρώ, σε Πατησίων – Αχαρνών στα 380 ευρώ και στα 390 ευρώ στη Νίκαια και τα Προάστια του Πειραιά.

Και στις «οικονομικότερες» ωστόσο περιοχές, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρσι, ενδεικτικά κατά 14% στη Νίκαια και κατά 11% σε Πατησίων-Αχαρνών και τα Προάστια του Πειραιά.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι.

Η μέση τιμή για ένα στούντιο στη Σταυρούπολη διαμορφώνεται στα 330 ευρώ τον μήνα, στον Εύοσμο στα 338 ευρώ τον μήνα και ακολουθεί η Άνω Πόλη με 350 ευρώ τον μήνα.

Η αναζήτηση κατοικίας για τους φοιτητές εξελίσσεται τη φετινή χρονιά σε πολύ δύσκολη υπόθεση προκειμένου το σπίτι που θα βρουν τελικά, να είναι όσο το δυνατό προσιτό οικονομικά αλλά επίσης να καλύπτει και τις προϋποθέσεις τους. Τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων, σύμφωνα με το Spitogatos, δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί φοιτητές στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα, νοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο σπίτι. Η διαρκώς αυξανόμενη αυτή τάση πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια, τουλάχιστον στην Αττική και κατά κύριο λόγο στις περιοχές που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς, όπως Γουδή, Ζωγράφου και το κέντρο της πόλης.