Πίνακας περιεχομένων

Η νέα ρύθμιση καταργεί την ανάγκη για τέσσερα διαφορετικά έγγραφα κατά την πρόσληψη ενός εργαζομένου και τα αντικαθιστά με ένα ενιαίο ψηφιακό έντυπο. Αυτό συνεπάγεται λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερη διαδικασία για τις επιχειρήσεις, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό αρχείο εργαζομένου, ενώ μέσω της εφαρμογής οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για σημαντικές εξελίξεις στο τους προφίλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία εφαρμογής για κινητά, ειδικά για τους εργοδότες. Η νέα αυτή λειτουργία θα τους επιτρέπει να διαχειρίζονται άμεσα ζητήματα προσλήψεων, αδειών και ωραρίων, αλλά και να ενεργοποιούν fast-track προσλήψεις έως δύο ημερών σε περιπτώσεις επειγόντων αναγκών. Η ψηφιοποίηση επεκτείνεται επίσης στην καταγραφή εγγράφων, όπως βιβλίο αδειών και πίνακας προσωπικού, τα οποία πλέον παύουν να απαιτούνται σε έντυπη μορφή, εφόσον τηρούνται ηλεκτρονικά.

Άδειες με περισσότερη ευελιξία και επιδόματα με ισχυρότερη προστασία

Με γνώμονα την καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το νομοσχέδιο εισάγει δυνατότητα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και όχι μόνο για ένα εξάμηνο. Η ευελιξία αυτή στοχεύει ιδιαίτερα στους εργαζόμενους γονείς, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ελευθερία στον τρόπο κατανομής της ετήσιας άδειας, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη.

Δείτε εδω 

Αλλαγές προβλέπονται και στα επιδόματα. Η γονική άδεια κατοχυρώνεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, παρέχοντας σημαντική ασφάλεια στους δικαιούχους. Το επίδομα κυοφορίας και λοχείας επεκτείνεται σε περιπτώσεις εργαζομένων με παράλληλη απασχόληση ή ασφάλιση σε περισσότερους από έναν εργοδότες ή ταμεία. Παράλληλα, θεσμοθετείται η δυνατότητα χορήγησης του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες. Επίσης, η μείωση αποδοχών μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας χαρακτηρίζεται μονομερής βλαπτική μεταβολή, δίνοντας προστασία στον εργαζόμενο. Τέλος, ο ίδιος ο εργαζόμενος θα μπορεί πλέον να δηλώνει την οικειοθελή αποχώρησή του μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Νέοι κανόνες για υπερωρίες, υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Το νομοσχέδιο προβλέπει και εκσυγχρονισμό βασικών εργατικών διατάξεων, όπως η δυνατότητα για εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες με μέγιστο όριο τις 13 ώρες ημερησίως, υπό προϋποθέσεις. Η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται πλέον και σε εργαζόμενους με έναν εργοδότη, με σεβασμό στα ανώτατα όρια εβδομαδιαίας εργασίας και στις νόμιμες προσαυξήσεις. Επιπλέον, εισάγεται υπερωριακή αποζημίωση και για την εκ περιτροπής εργασία, με προσαύξηση 40%.

Fast-track προσλήψεις από το κινητό και νέες ρυθμίσεις για επιδόματα

Παράλληλα, θεσπίζονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία συντονιστών υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά έργα, ενώ το όριο κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας μειώνεται από 50 σε 20 εργαζομένους.

Οι υποδείξεις του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας πλέον καταγράφονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας τους ελέγχους. Δίνεται έμφαση και στην εκπαίδευση των εργαζομένων με μαθήματα πρώτων βοηθειών, ενώ δημιουργείται το πληροφοριακό σύστημα «Ηριδανός» για την καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών. Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Υγείας και των Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης.

Ενισχυμένοι έλεγχοι και νέες ρυθμίσεις για συνταξιούχους

Το νομοσχέδιο ενισχύει τη λειτουργικότητα της Επιθεώρησης Εργασίας, με αυστηρότερη προστασία των Επιθεωρητών σε περιπτώσεις βίας ή παρεμπόδισης ελέγχου. Αναβαθμίζεται επίσης το πλαίσιο για τις μετακινήσεις και τα έξοδα διανυκτέρευσης, με στόχο τη διευκόλυνση των ελέγχων στις νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα, προβλέπονται οργανωτικές αλλαγές που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας της Επιθεώρησης, με ενίσχυση των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού.

Δείτε επίσης 

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά θέματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και στις προσαυξήσεις που χορηγούνται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή δίνονται οικειοθελώς από τον εργοδότη. Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι η προσαύξηση στη σύνταξη για εργαζόμενους συνταξιούχους δεν θα οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή Εισφοράς Αλληλεγγύης. Εισάγεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις οργανώσεις συνταξιούχων, ενώ στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) προβλέπεται η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.