Έτσι αυξήθηκε η δαπάνη των φαρμάκων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/03/2018 - 20:00 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Την ισχυρή εισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε συνδυασμό με την προαγωγή της διαφάνειας μέσω κανονισμών αυτορρύθμισης επισημαίνει η κοινή ανακοίνωση του ΣΦΕΕ και της Pharma Innovation Forum. Όπως αναφέρεται, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, ο κλάδος καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη πράξη και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, η περίοδος 1995-2010 χαρακτηρίζεται κυρίως από την επανάσταση στην τεχνολογία και την ιατρική καινοτομία με την εισαγωγή πολλών νέων καινοτόμων , με αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στην Ελλάδα το 2015 στα 81,1 έτη. Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Δυστυχώς οι πολιτικές υγείας που ακολουθήθηκαν ως σήμερα για τον εξορθολογισμό των δαπανών εστιάστηκαν ως επί το πλείστον στο φάρμακο, το οποίο αφορά μόνο το 15% των συνολικών δαπανών υγείας. Μάλιστα, ο κλάδος αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επεστράφη πάνω 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης σημειώνεται ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων. Οι αιτίες αύξησης συνδέονται κυρίως με τη μη ελεγχόμενη κατανάλωση φαρμάκων και όχι με τις τιμές. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, εκτός αν πρόκειται για διόρθωση λαθών, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso