Την Πέμπτη έγιναν , Τι λένε οι σεισμολόγοι για  το φαινόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι οι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην ίδια σεισμογενή περιοχή – στους Ζάρακες Ευβοίας – όπου εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε σεισμική έξαρση

 

Πιο αναλυτικά, οι δυο σεισμοί των 3,6 Ρίχτερ και αυτός των 3,5 Ρίχτερ μαζί με δεκάδες άλλους μικρότερης έντασης ήρθαν σε συνέχεια ενός άλλου μετασεισμού ισχύος 4,3 βαθμών Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Για αυτόν τον σεισμό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είχε αναφέρει στη σελίδα του στο facebook ότι ο σεισμός των 4,3 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο 57 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Αθήνας είχε εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα και «παρά το μικρό του μέγεθος και την μεγάλη απόσταση έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης, εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του πρόσφατου σεισμού. Αναμενόμενος και καλώς έγινε».

Για τους τρεις μετασεισμούς της Πέμπτης που ένιωσαν κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εξήγησε ότι είναι αποτέλεσμα της μετασεισμικής ακολουθίας: «Οι μετασεισμοί αυτοί είναι φυσιολογικοί και εκτιμώ ότι θα έχουμε και άλλους τέτοιους μετασεισμούς. Το γεγονός ότι αλλάζει η συχνότητα των μετασεισμών δηλαδή για κάποιο διάστημα δεν έχουμε σεισμούς και για κάποιο άλλο έχουμε αρκετούς όπως χθες που είχαμε σε μικρό χρονικό διάστημα τρεις άνω των 3 Ρίχτερ δεν μας προβληματίζει γιατί έτσι λειτουργεί το φαινόμενο και είναι φυσιολογικό. Επίσης τα μεγέθη των σεισμών μας δείχνουν μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία».

Οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες έχουν μέγεθος από 1,5 Ρίχτερ μέχρι και 3,6 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο θα συνεχιστεί.