Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο με το νέο .  Αλλαγές  και σε Ασφαλιστικό και εργασιακά. Διαβάστε ποιά νομοσχέδια φέρνουν τις αλλαγές.

Τα νομοσχέδια που φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η ενίσχυση του . Πρόκειται για διατάξεις που ετοίμασε ο τέως πλέον υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και θα εγκριθούν από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά για κύρωση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η Σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγαλύτερη και εμβληματικότερη τομή που θα αποτυπώσει εντονότερα το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον οποίο από τον επόμενο χρόνο οι νέοι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τον φορέα στον οποίο θα ασφαλίζονται επικουρικά και θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά μέσω του λεγόμενου ατομικού κουμπαρά. Ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακλόγλου, που τοποθετήθηκε υφυπουργός Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, έχει κάνει τη σχετική προεργασία και με την ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να βρει σύντομα τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Το τρίπτυχο των θεσμικών τομών, με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, συμπληρώνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει έτοιμες για ψήφιση το υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθεση, εξάλλου, με την «αλλαγή φρουράς» που σημειώθηκε στο υπουργείο Εργασίας με στόχο την προώθηση των αλλαγών, στο υπουργείο Παιδείας τον ίδιο στόχο υπηρετεί η παραμονή στο υπουργικό αξίωμα της Νίκης Κεραμέως, η οποία χαίρει εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβλέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, ενώ θα γίνει αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

 

Με οι διορισμοί στο

Ενισχυμένο ΑΣΕΠ με ενιαίο καθολικό γραπτό διαγωνισμό για εισαγωγή στο Δημόσιο

– Οι εξετάσεις θα διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά δύο έτη – Πρόβλεψη για κάλυψη θέσεων απο ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ κ.λπ.)

Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με αδιάβλητους πανελλήνιους, γραπτούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες η Βουλή, ολοκληρώνοντας τον πρώτο σταθμό του μεταρρυθμιστικού χάρτη που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο εισήχθη στο Κοινοβούλιο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και θα ψηφιστεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές έως την ερχόμενη Πέμπτη από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Σύμφωνα με το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει εντός του πρώτου εξαμήνου νομοσχέδια για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα εκχωρεί περαιτέρω αρμοδιότητες στους ΟΤΑ -μελετάται και το ενδεχόμενο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους-, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, πλαίσιο για τον εθελοντισμό και νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλέγεται το κατάλληλο στέλεχος στην κατάλληλη θέση με ταχύτητα και αδιάβλητους όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας, τους οποίους θα εγγυάται το ενισχυμένο .

Ειδικότερα, εισάγεται ο ενιαίος, καθολικός γραπτός διαγωνισμός που θα αποτελεί τον βασικό κανόνα για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς μόλις το 5% των υποψηφίων προσλαμβανόταν με γραπτό διαγωνισμό.

Οι θα διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά δύο έτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων που θα εγκρίνει συνολικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε δύο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο τεστ θα αξιολογούνται οι γνώσεις γενικού περιεχομένου των υποψηφίων σε ζητήματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο τους ως πολιτών της κοινωνίας και την εν δυνάμει ένταξή τους σε μια διοικητική δομή άσκησης κρατικής εξουσίας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, θα εξετάζονται και οι ειδικές γνώσεις επί συγκεκριμένων κλάδων που αφορούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, το νέο σύστημα διατηρεί τη σημασία των τίτλων σπουδών, ωστόσο καταργεί τη μοριοδότηση από τον βαθμό του πτυχίου ή του απολυτηρίου, καθώς παρατηρήθηκε ανισότητα στη βαθμολόγηση μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και με στόχο την ολιστική προσέγγιση και τη διασφάλιση της υλοποίησης των σχετικών προβλέψεων, προβλέπονται συγκεκριμένα ποσοστά κάλυψης θέσεων από ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 16% από πολύτεκνους, 12% από τρίτεκνους, 5% από όσους έχουν στενό συγγενή με αναπηρία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις θεσμικές τομές, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί την ψηφιοποίηση του συστήματος με την παράλληλη διαλειτουργικότητα των αρμόδιων μονάδων. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι δεν θα αναγκάζονται σε αλλεπάλληλες υποβολές δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο ο χρόνος πρόσληψης σε 12 μήνες από 48 που μεσολαβούν από την έκδοση της προκήρυξης ως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.

Επίδομα Παιδιού 2021: Προθεσμία για ΝΕΕΣ αιτήσεις – Όλες οι πληρωμές ΕΔΩ

ΟΑΕΔ: Τι θα ισχύσει για το επίδομα ανεργίας

Επίδομα 534 ευρώ – Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Νεο επικουρικό και αλλαγές στα εργασιακά

Το 2021 είναι χρονιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το υπουργείο Εργασίας, καθώς βρίσκονται προ των πυλών δύο κομβικά νομοσχέδια. Το εργασιακό νομοσχέδιο, με αιχμή το ελαστικό 8ωρο και τις ευέλικτες , αλλά και η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων , στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες αδείας. Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022 θα αφορά τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επίσης θα αφορά σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. Θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο νέο επικουρικό ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση- και θα προστατεύσει τις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς.