Έρχονται κατασχέσεις ακόμη και για χρέη 500 ευρώ – Πώς να προφυλαχθείτε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/10/2018 - 15:08 | Author: Newsroom Ipaidia

ακόμη και για οφειλές μόλις πάνω από 500 ευρώ ετοιμάζει η εφορία.

Τον Ιούλιο ο αριθμός των φορολογούμενων (φυσικά και νομικάλ πρόσωπα) με ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασε μια ανάσα πριν τα τέσσερα εκατομμύρια, στους 3.933.628, και η εφορία ετοιμάζεται να… δείξει τα δόντια της.

Ήδη, έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, ωστόσο στη «διακεκαυμένη ζώνη» βρίσκονται ακόμη περίπου 600.00 οφειλέτες.

Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες και στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, βάσει της νομοθεσίας.

Πώς να προστατευτείτε – Ποια επιδόματα δεν κατάσχονται

Η εφορία δε μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Έτσι, ακατάσχετα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα ανεργίας, τα κέρδη από τη φορολοταρία του υπουργείο Οικονομικών, η διατροφή ανήλικου τέκνου, κ. ά.

Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, ενώ για το ποσό το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.001 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. Από εκεί και πάνω, κατάσχεται το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσόύ.

Παράλληλα, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό και σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Ποια είναι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Μερικά από τα βασικότερα μέτρα της εφορίας για τις κατασχέσεις είναι:

– δέσμευση και απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Για τη δέσμευση εκδίδεται ηλεκτρονικό κατασχετήριο από το δικαστικό τμήμα της αρμόδιας εφορίας το οποίο αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες.

– κατάσχεση μισθού ή σύνταξης.

– κατάσχεση ακινήτων και εκποίησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μεγάλες οφειλές. Παράλληλα, υπάρχει και ειδικό καθεστώς προστασίας της μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη.

– κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Παραδείγματος χάριν, η εφορία αποστέλλει κατασχετήρια στα χέρια ενοικιαστών ή πελατών του οφειλέτη, με τα οποία του δίνεται εντολή να αποδίδει στο δημόσιο ταμείο μέρος του μηνιαίο μισθώματος ή των απαιτήσεων του οφειλέτη, αντίστοιχα.

Loading...


  • europalso   ideascentral