Εργασία με μερική απασχόληση και μισθούς πείνας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/10/2017 - 10:15 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο μισθός των 500 ευρώ πλέον αφορά στο ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κινείται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά αν πρόκειται για οικογένεια.

Η πράγματι μειώνεται. Όχι όμως με τον ρυθμό που προκύπτει από τα στοιχεία της Εργάνης.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το επίτευγμα της μείωσης της ανεργίας, μεταφράζεται στο ότι περίπου 100.000 άνθρωποι βρίσκουν δουλειά κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτός ο αριθμός όμως, δεν αποτυπώνει και τα ποιοτικά στοιχεία σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται αυτή η μείωση. Τα βασικότερα είναι τα εξής:

1. Πόσοι από αυτούς τους 100.000 που εμφανίζονται σήμερα ως εργαζόμενοι ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν άνεργοι, χρωστούν αυτή τη μεταβολή στη ζωή τους σε κάποιο από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ; Τα επιδοτούμενα προγράμματα ναι μεν βελτιώνουν τη ζωή μερικών χιλιάδων ανθρώπων αλλά αυτή η βελτίωση είναι προσωρινή καθώς μόλις τελειώσει η περίοδος των επιδοτήσεων, συνήθως χάνεται και η θέση εργασίας.

2. Πόσοι είναι αυτοί που απασχολούνται με μερική απασχόληση. Εδώ και πάλι δεν θεωρούνται αξιόπιστα τα στοιχεία της Εργάνης καθώς ο αριθμός των συναλλαγών δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των προσώπων (π.χ κάλλιστα ένας εργαζόμενος μπορεί να προσληφθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα με σύμβαση μερικής απασχόλησης). Αυτό που έχει σημασία, είναι το απογραφικό σύστημα του . Από αυτά προκύπτει ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 600.000 σε σύνολο περίπου δύο εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Μάλιστα, αν εξετάσει κάποιος τους κλάδους στους οποίους απασχολούνται οι μερικώς απασχολούμενοι, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στους τομείς που δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία: στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Loading...


  • europalso

    ideascentral