Έρευνα – ΕΚΠΑ: Πόσοι αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν το εμβόλιο

: Ένα βασικό εμπόδιο στον εμβολιασμό είναι η διστακτικότητα των πολιτών να .  Μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ μελετά το συσχετισμό μεταξύ τον αρχικό δισταγμό κάποιου να εμβολιαστεί και το αν τελικά εμβολιάστηκε.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 4.654 άτομα με 59% γυναίκες και μέση ηλικία τα 50,7 έτη και το 74% (3439 άτομα) ολοκλήρωσε την περίοδο παρακολούθησης. Ανάμεσα σε όσους εκδήλωσαν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό στην αρχή, μέσα στην περίοδο παρακολούθησης έως τον 4/2021, το 32% έκανε 1 ή περισσότερες δόσεις ενός εμβολίου, το 37% θεωρεί πιθανό να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον, και το 32% θεωρεί μάλλον απίθανο να εμβολιαστεί.

Αντίθετα, από όσους αρχικά είχαν εκδηλώσει προθυμία να , το 54% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, το 39% θεωρούσε πιθανό μάλλον να εμβολιαστεί, και το 7% μη πιθανό να εμβολιαστεί.

Η προθυμία να εμβολιαστεί κανείς ήταν μεγαλύτερη σε όσους ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου σε σχέση με τους μη (76% έναντι 65%), και στην παρακολούθηση τους αυτό αντανακλάται με ποσοστό 54% έναντι 43%. Ανάμεσα σε όσους ήταν υποψήφιοι για εμβολιασμό και δεν είχαν αποκλειστεί για κάποιο λόγο από τον εμβολιασμό στην παρακολούθηση το 51% είχε κάνει μία δόση εμβολίου τουλάχιστον, το 22% θεωρεί πιθανό να εμβολιαστεί και το 27% μάλλον απίθανο.

Η αυτοαναφορά του εμβολιασμού (1949 άτομα) επιβεβαιώθηκε με την μελέτη των αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό δεν είναι σταθερή στο χρόνο αλλά μεταβλητή. Μειώθηκε από τα τέλη του 2020 στις αρχές του 2021, καθώς το 32% που ήταν διστακτικοί τελικά εμβολιάστηκαν, και το 37% άλλαξε από απρόθυμο να εμβολιαστεί σε πρόθυμο να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον.

ip[
Exit mobile version