: Οι επιπλέον δικαιούχοι και οι νέοι όροι – Νέο σύστημα χορήγησης του , το ύψος του οποίου θα καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης του κάθε νοικοκυριού ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Νέο σύστημα χορήγησης του

Βάσει του νέου συστήματος θα επιδοτούνται και τα νοικοικυριά που κάνουν χρήση και υγραερίου για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους, ενώ για τα καυσόξυλα και τα πέλλετ η επιδότηση θα ισχύει μόνο για ορεινές περιοχές και οικισμούς με κάτω απο 2.500 κατοίκους, για περιβαλλοντικούς λόγους. Παράλληλα, αυξάνεται και το ύψος της ανώτατης επιδότησης η οποία μπορεί να ανέλθει στα 600 ευρώ.

Το νέο σύστημα, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, θα εφαρμοσθεί απο εφέτος και μετράει τις πραγματικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού κατά τη χειμερινή περίοδο λαμβάνοντας υπόψη το υψόμετρο της περιοχής στην οποία βρίσκεται, την απόσταση απο τη θάλασσα και άλλα γεωγραφικά και κλιματολογικά στοιχεία. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό η κάθε ορισθείσα περιοχή δικαιούται διαφορετικό ποσοστό επιδότησης.

Το ανώτατο ύψος του που θα χορηγηθεί θα φθάνει έως και τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό, όπως προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης, από 450 ευρώ που ήταν έως πέρυσι, ενώ η κατώτατη επιδότηση των 80 ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητη.

Επίσης θα αυξηθεί το συνολικό ποσό της επιδότησης από 84 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ όπως προνήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός. Τα εισοδηματικά και τα άλλα κοινωνικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος θα παραμείνουν τα ίδια. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Πρόβλημα οι παλαιότερες πολυκατοικίες

Το πρόβλημα παραμένει στις παλαιότερες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, όπου η καταβολή επιδόματος προϋποθέτει συμφωνία όλων των ιδιοκτητών για αγορά πετρελαίου. Εκεί θα πρέπει όλοι να «βγάλουν» το πορτοφόλι κάτι που είναι δύσκολο λόγω φτώχειας και φυγής πολλών από την επιλογή του πετρελαίου.

Το μέτρο του επιδόματος καθιερώθηκε μετά τις μεγάλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο που έγινε ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο κίνησης αλλά οδήγησε πολλά νοικοκυριά σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Βασίστηκε, δε, σε Γεωγραφικές Ζώνες, με βάση τις οποίες υπολογιζόταν το επίδομα στους δικαιούχους.

Επειδή όμως το σύστημα με τις Ζώνες είχε πολλές αδικίες ομάδα μετεωρολόγων, υπό το Μ. Αναδρανιστάκη συνέλλεξε στοιχεία από 200.000 σημεία της Επικράτειας και διαμόρφωσε ένα χάρτη θερμοκρασιών βάσει του οποίου πλέον θα γίνονται οι κατανομές.

Έτσι, λαμβάνοντας ως θερμοκρασία αναφοράς τους 15,5 βαθμούς, που είναι η ανεκτή θερμοκρασία δωματίου άνευ θέρμανσης, υπολογίστηκε σε 200.000 σημεία ποια είναι η θερμοκρασιακή απόκλιση προς τα κάτω ανά ημέρα κι έτσι προέκυψαν οι «βαθμοημέρες». Να σημειωθεί ότι οι «βαθμοημέρες» διαφέρουν ακόμα κι εντός του ίδιου Νομού όπως φαίνεται στο χάρτη. Έτσι με το πιο κόκκινο χρώμα να αποδεικνύει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, άρα και την ανάγκη υψηλότερης επιδότησης. Έτσι περιοχές της Νότιας Ελλάδας ή των νησιών (τα ορεινά της Κρήτης) που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν σχεδόν ως… θερινοί προορισμοί μπαίνουν στο πλαίσιο στήριξης που έχουν χειμερινοί «προορισμοί».

Το επίδομα, πάντως, που θα λαμβάνουν τα νοικοκυριά, θα βασιστεί σε ειδικοί συντελεστές για 13.459 περιοχές και στις «βαθμοημέρες». Είναι προφανές ότι τα επιδόματα θα διαφέρουν ακόμα κι εντός του ίδιου Νομού. Ακόμα και στην Αττική, οι συντελεστές θα διαφοροποιούνται από τα Βόρεια στα Νότια προάστια, μοιράζοντας πιο δίκαια το επίδομα. Πέρσι, ήταν 110 ευρώ οριζόντια είτε ο δικαιούχος έμενε στους Θρακομακεδόνες είτε στο κέντρο της Αθήνας. Φέτος το πράγμα αλλάζει κι ενώ ο κάτοικος των Θρακομακεδόνων υπολογίζεται να πάρει γύρω στα 165 ευρώ, ο κάτοικος των Νοτίων προαστίων θα περιοριστεί σε περίπου 93 ευρώ.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το ελάχιστο επίδομα, που παραμένει στα 80 ευρώ, ενώ αντιθέτως το «ταβάνι» τοποθετείται γύρω στα 600 με 700 ευρώ, για τους ορεινούς όγκους, όταν πέρσι δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 350 ευρώ. Επίσης και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν, όπως δεν αλλάζει και η υποχρέωση να υποβληθούν τα παραστατικά αγοράς καύσιμης ύλης, με εξαίρεση τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε μηνιαία βάση. Για όσους λάβουν επίδομα θέρμανσης, παραμένει η υποχρέωση αγοράς καυσίμου- είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου είτε υγραερίου είτε ξύλων και πέλετ για τις ορεινές περιοχές- διπλάσιας τουλάχιστον αξίας.

Με πληροφορίες από reporter.gr

Διαβάστε ακόμη: