: Είναι σίγουρο πως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου των επιχειρήσεων που θα είναι κλειστές όλο αυτό το διάστημα.

: Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιανουάριο

Σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων οδηγεί το αυστηρότερο που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έως τις 11 Ιανουαρίου .

Μετά το πρώτο lockdown για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν υπήρξε ανώτατο πλαφόν των εργαζομένων που παρέμειναν σε το οποίο είχε οριστεί στο 60% του προσωπικού. Επιπλέον οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να ακυρώσουν την αναστολή του 40% του προσωπικού τους.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τον Ιανουάριο:

: Το συγκεκριμένο μέτρο θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Άδεια ειδικού σκοπού: Πώς εφαρμόζεται

: Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

: Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Έτσι, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έως τις 11 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον Ιανουάριο.

Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

 

Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε για τον Δεκέμβριο

Έως τις 12 Ιανουαρίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι το για τις αναστολές Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωση ο Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνεται ότι για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε, μιλώντας στο Mega, ότι θα πρέπει πρώτο να γίνει η υποβολή των σχετικών λιστών από τις επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να ακολουθήσει ο απαραίτητος έλεγχος. Επίσης χρειάζεται χρόνος για να ανοίξει το σύστημα για τυχόν διορθώσεις λαθών. «Εάν δεν υπήρχε η , οι πληρωμές θα γίνονταν με 2 ή 3 μήνες καθυστέρηση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις των αναστολών για τις πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου.