Αντιδράσεις κτηνοτρόφων και τον εμπόρων μετέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας.

Ο ίδιο τόνισε ότι «. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ», αναφέροντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.

Όπως ισχυρίζεται, με τον τρόπο αυτόν, ο κόσμος μπορεί να το αγοράσει και ταυτόχρονα δεν θα αλλοιωθεί η ποιότητα. «Όταν μπει το αρνί στο “Καλάθι του Πάσχα” θεωρώ ότι εκεί δε θα μιλάμε για το αρνάκι γάλακτος. Εκεί, δεν μπορείς να συρρικνώσεις τιμή, αλλά θα παίξεις μόνο με την ποιότητα», υποστήριξε σχετικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τιμή που αγοράζουν τον οβελία ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών απάντησε ότι ο κτηνοτρόφος πουλάει αυτή την στιγμή το αρνί προς 8 €/κιλό και στο κρεοπωλείο ο πελάτης το αγοράζει στα 12 €/κιλό. «Αυτή είναι η τιμή. Επιμένουμε ό,τι δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τίποτα η ποιότητα γιατί εμείς αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια είναι να πουλάμε το ελληνικό αρνάκι και να πουλάμε την ποιότητα», τόνισε.

Αναφορικά με το αν θα αυξηθεί η τιμή του οβελία όσο πλησιάζει το Πάσχα ο κ. Ρίζος απάντησε ότι επειδή υπάρχουν και παράλληλες εξαγωγές στην Ιταλία η τιμή πώλησης του οβελία τις ημέρες των εορτών θα εξαρτηθεί από την προσφορά και τη ζήτηση. «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα αμνοερίφια που θα φύγουν για εξαγωγή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός θα κρίνει και την τελική τιμή πώλησης του παραδοσιακού οβελία.

Αυτάρκεια αλλά με αυξημένη τιμή

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την πλευρά του υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αυτάρκεια από μεριάς των παραγωγών για την εγχώρια αγορά», ενώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης στην αγορά. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μόσχος, «το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις αθρόες εισαγωγές οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει».

Όπως είπε, έρχονται ζώα από Ρουμανία που σφάζονται στην Ελλάδα και πολλές φορές εξάγονται. «Δυστυχώς αυτό έγινε και πέρυσι» είπε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει η περυσινή απόφαση του ΕΦΕΤ που επέτρεπε να μπαίνει ελληνική σφραγίδα στα αμνοερίφια που σφάζονταν στη χώρα μας.

«Εμείς θεωρούμε τους κρεοπώλες καλούς συνεργάτες, αλλά η πραγματική ποιότητα φαίνεται στους μικρούς, τοπικούς, κρεοπώλες που είναι πραγματικά αυτοί που στήριξαν την κτηνοτροφία το διάστημα της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Ποια η διαφορά του εγχώριου οβελία από τα εισαγόμενα

Σχολιάζοντας τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, ενόψει του Πάσχα, και τον καθοριστικό ρόλο των κρεοπωλών ο κ. Μόσχος τόνισε ότι το ελληνικό κρέας είναι διαφορετικό σε σχέση με το ρουμάνικο το οποίο είναι τριών και τεσσάρων μηνών αρνί. Σε αντίθεση με το εγχώριο που είναι γάλακτος.

«Το ελληνικό αρνί είναι πολύ πιο ακριβό από το ντόπιο» δήλωσε ο κ. Μόσχος αναφερόμενος στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας το οποίο στα 16 € περίπου το κιλό στη διεθνή αγορά.

Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εκτροφής και στο πόσο θα πουλήσει τα αμνοερίφια ο εκάστοτε κτηνοτρόφος ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχουν υπολογίσει ότι το κόστος ανά κιλό είναι πανω από 9,5 € και αυτό στις καλά οργανωμένες μονάδες που έχουν λιγότερα έξοδα.

«Κάτω από αυτή την τιμή ο παραγωγός είναι σίγουρα χαμένος. Όλο αυτό το διάστημα τα αρνιά πωλούνται με μια χασούρα, αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ