Εβδομάδα εντατικής προετοιμασίας και οριστικοποίησης του πακέτου εξαγγελιών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ξεκινά σήμερα για το κυβερνητικό επιτελείο. Η κυβέρνηση επενδύει στη ΔΕΘ για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από τις φονικές φωτιές στην Ανατολική Αττική και με δεδομένη τη βαριά φορολόγηση των νοικοκυριών με στόχο την επίτευξη του πλεονάσματος 3,5% (πολλώ δε μάλλον που προσδοκάται η επίτευξη υπερπλεονάσματος).

Επί της ουσίας, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φέτος θα σημάνει την έναρξη της άτυπης (και μένει να φανεί πόσο μακράς) προεκλογικής περιόδου με τη μάχη από πλευράς κυβέρνησης να εστιάζεται στην αντιμετώπιση της πολιτικής φθοράς, τη βελτίωση του κλίματος και τον έλεγχο της διαφοράς (το κλείσιμο της ψαλίδας) με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το βασικό μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει η κυβέρνηση είναι πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια πλέον η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει σταδιακά το δικό της πρόγραμμα και να αποκαταστήσει πληγές και αδικίες των προηγούμενων χρόνων αρχής γενομένης από το πεδίο της φορολογίας.

Μιλώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο λέγοντας πως «είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης.

Το κρίσιμο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η τήρηση των ισορροπιών, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων. Για την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 και το σχετικό κλίμα έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό χωρίς να συναντά ιδιαίτερα εμπόδια από τους δανειστές, οι οποίοι πάντως έχουν τις δικές τους πολιτικές ανάγκες να υπολογίσουν.

Συντάξεις, φοροελαφρύνσεις, ΕΝΦΙΑ

Ως εκ τούτου ένα μείζον ζήτημα που εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι το «σερβίρισμα» της αναστολής ή κατάργησης του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, αν δηλαδή ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια ξεκάθαρη εξαγγελία (που από τους «έξω» μπορεί να εκληφθεί ως σήμα ότι η Αθήνα χαλαρώνει με κίνδυνο να επιστρέψει στις παλιές συνήθειες), ή αν θα «φωτογραφίσει» με μια γενική αναφορά την μη μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται και στην εξαγγελία της μη μείωσης του αφορολόγητου ορίου, εξαγγελία που πάντως θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, αφού το μέτρο αυτό αφορά το 2020.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει να υπολογίσει το γεγονός ότι μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και στις 12 του Σεπτέμβρη καταφθάνουν και οι επικεφαλής των Θεσμών για την εκκίνηση της διαδικασίας της μεταμνημονιακής εποπτείας και την προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα οι φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις είναι στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ ακούγεται ότι εξετάζεται και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Τζανακόπουλος: ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει

Σε συνέντευξή του στο Κυριακάτικο «Έθνος» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κινήθηκε σε γενικές αναφορές τόσο όσον αφορά τη μη μείωση των συντάξεων όσο και για τις λοιπές εξαγγελίες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξαγγελίας της μη περικοπής των συντάξεων ειδικότερα, επικαλούμενους τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι « ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει», κάτι που σημαίνει «ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια χωρίς να είναι αναγκαία οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα». Αυτό πρόσθεσε «είναι εξάλλου κάτι που αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και μάλιστα δημοσίως». Πρόσθεσε ότι πλέον αυτό που ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και όχι τα μέσα επίτευξής τους. Αντιστοίχως για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις παρέπεμψε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται σύμφωνα και με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και συνέστησε υπομονή μέχρι την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.