ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις έξτρα χρεώσεις

Ακίνητα: Αλλαγές σε ενοίκια και ΕΝΦΙΑ

: Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις για λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους  μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει για να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ τη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ. Mε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον νέο έχει αλλάξει ο χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Συγκεκριμένα, από φέτος η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θεωρούνται τα εξής:

Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.

Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί π.χ. 50%-50% ή 60%-30%-10% κ.λπ. Ετσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.

Λάθη στην καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99, που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.
Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022.

Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κ.λπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μία από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.

ip[
Exit mobile version