Δείτε αναλυτικά τις για τις ανά . Μια εξεταστική χρονιά «των άκρων», με περισσότερους αριστούχους, αλλά και περισσότερους υποψηφίους με γραπτά «κάτω από τη βάση» ήταν η φετινή.

Οπως φαίνεται από τα βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το , μια μικρή μείωση για τις  διαφαίνεται φέτος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά πιθανώς και στις ιατρικές σχολές, με τα συμπεράσματα που αφορούν τα άλλα πεδία να δείχνουν απλές αυξομειώσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση με τα περσινά στοιχεία φέτος δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, οπότε θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κλιμάκωση των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, στοιχεία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, στη Βιολογία (κρίσιμο μάθημα για τις ιατρικές σχολές) φέτος είχαμε μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν γραπτά με περισσότερα από 18.000 μόρια σε 4.316 άτομα και φέτος μόνο σε 1.670 άτομα. Αντίστοιχα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από 16% που ήταν πέρυσι οι υποψήφιοι που έπεσαν κάτω από τη βαθμολογική βάση, είχαμε φέτος μια θεαματική αύξηση των χαμηλόβαθμων γραπτών, στο 27,3%. Στα Αρχαία Ελληνικά αντίστοιχα από 31% που ήταν πέρυσι τα γραπτά κάτω από τη βαθμολογική βάση, φέτος φτάσαμε στο 47%. Στα Μαθηματικά, αντίθετα, οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες, σύμφωνα με Τα Νέα.

Κατά τα άλλα, και συγκεκριμένα όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι θα εμφανίσουν ελαφρές αυξομειώσεις με πιθανή μικρή αύξηση στα υψηλόβαθμα τμήματα, μικρή πτώση στα μεσαία και σταθερότητα στα χαμηλά. Η αναμενόμενη ισορροπία προήλθε από την κατάργηση των συντελεστών που τις αυξάνει και τις μικρότερες βαθμολογίες στην Κοινωνιολογία, σε σύγκριση με τα Λατινικά που εξετάζονταν πέρυσι, οι οποίες τις μειώνουν.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών θα δούμε τις να κατεβαίνουν από την πίεση που ασκούν οι βαθμολογίες κυρίως στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και ακόμα περισσότερο στη Χημεία. Η κατάργηση των συντελεστών δεν θα καταφέρει να τις συγκρατήσει. Στη Χημεία είχαμε φέτος περισσότερους υποψήφιους που έδωσαν γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά και περισσότερους αριστούχους. Κατ’ επέκταση στο μάθημα αυτό καθρεφτίζεται καλύτερα το φετινό αξίωμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής αναμένεται σχετική σταθερότητα στις υψηλόβαθμες και μικρή πτώση στις μεσαίες, που σε καμία όμως περίπτωση δεν θα προσεγγίζει την πτώση του 2ου Πεδίου Θετικών Επιστημών. Στο πεδίο αυτό δεν υπάρχουν χαμηλόβαθμες σχολές και το επίπεδο των υποψηφίων είναι υψηλότερο από τα άλλα πεδία.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένουμε αυξήσεις για τις στις περισσότερες σχολές που οφείλονται τόσο στα ευκολότερα θέματα, με εξαίρεση το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όσο και στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας που ευνοεί την αύξησή τους. Επειδή όμως στο πεδίο αυτό, όπως και στο δεύτερο, υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολών στην περιφέρεια, θα δούμε να εισάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό και να θυμίζει την «ελεύθερη πρόσβαση».

– Τι είπαν τέσσερις αριστούχοι

Δημήτρης Βολιώτης
19.350 μόρια, Λάρισα:

Το αποτέλεσμα ήρθε κατόπιν προσπάθειας χρόνων. Γενικά είχα αγαπήσει τη γνώση από μικρός, διάβαζα συνεχώς, είχα αυτό το μικρόβιο. Στην εφηβεία χαλάρωσα κάπως, ωστόσο εφόσον είχαν μπει οι βάσεις από νωρίς – και φέτος παρακολουθώντας το σχολείο μέχρι την τελευταία ημέρα – πέτυχα τον επιθυμητό στόχο που είναι η Ιατρική Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Οι μελλοντικοί υποψήφιοι θα πρέπει κατά τον τελευταίο χρόνο να αποβάλουν τις συνήθειές τους και να επικεντρωθούν σε αυτό που θέλουν.

Παναγιώτα Κοκκολιάδη
18.825 μόρια, Καματερό:

Απαιτείται σκληρή προσπάθεια και τα τρία χρόνια του Λυκείου. Ειδικά στη Γ’ Λυκείου πρέπει να τα δώσεις όλα, να διαβάζεις σκληρά και να διατηρείς την ψυχραιμία σου. Στην πορεία υπήρξαν στιγμές που αγχώθηκα και φοβήθηκα αλλά όσο πλησίαζαν οι εξετάσεις ήμουν ήρεμη και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υποστηρικτικό περιβάλλον, είχα πάντα άτομα να με στηρίζουν. Ο στόχος είναι η Σχολή Χημικών Μηχανικών της Αθήνας.

Γεωργία Γεωργοστάθη
18.750 μόρια, Λάρισα:

Είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών γιατί διάβασα πολύ για να το πετύχω, ενώ παράλληλα προπονούμουν με την εθνική ομάδα ιστιοπλοΐας και διάβαζα για την εισαγωγή μου στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο University of Pennsylvania των ΗΠΑ, το οποίο και τελικά θα επιλέξω καθώς με ενδιαφέρει η έρευνα. Θεωρώ ότι οι συνθήκες εκεί θα είναι καλύτερες και θα έχω και περισσότερες ευκαιρίες.

Διονύσης Καραθανάσης
18.375 μόρια, Δάφνη:

Ολα έγιναν με πολλή προσπάθεια. Υπήρχαν μέρες – ιδίως μέσα στην καραντίνα – που διάβαζα μέχρι και 12½ ώρες. Το αποτέλεσμα ήρθε με πολύ κόπο, κάποιο άγχος, επιμονή και υπομονή. Αυτό είναι το μυστικό. Στόχος μου είναι η ψυχολογία. Αυτό αγαπώ και μέσω αυτής της επιστήμης θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω συνανθρώπους. Η μητέρα μου αλλά και ο πατέρας μου, τον οποίο έχω χάσει, με στήριξαν πολύ και θεωρώ ότι αυτό που ανταμείβεται σήμερα είναι ο μόχθος όλων μας.

Αναμένεται η πρόσκληση για το πρόγραμμα της « 2020 – 2021». Δείτε όλες τις πληροφορίες.