«Έξυπνο παγκάκι», παραγωγή ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, απορριμματοφόρα που κινούνται και μαζεύουν τα σκουπίδια μόνα τους, «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων, αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και διακίνηση εγγράφων μέσω… ντελίβερι είναι μερικές από τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που υλοποιούνται ήδη ή αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον και παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στην εκδήλωση «Ταξίδι στην “Έξυπνη Πόλη”», που διοργανώνει ο δήμος Κηφισιάς, από σήμερα έως και μεθαύριο Κυριακή, στο Μουσείο Γουλανδρή (Κέντρο Γαία).

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα, αιρετοί παρουσίασαν στο κοινό τις καινοτόμες λύσεις που προωθούν στην περιοχή ευθύνη τους, ενώ τις υπόλοιπες μέρες ελληνικές και ισραηλινές εταιρείες θα επιδείξουν σε ειδικά διαμορφωμένους digital χώρους τα καινοτόμα τεχνολογικά τους προϊόντα.

 

Κ. Μπακογιάννης: Η “έξυπνη πόλη” είναι ο δούρειος ίππος για να γίνει το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι «παγκοσμίως η αυτοδιοίκηση είναι το εργαστήρι της καινοτομίας. Η “έξυπνη πόλη” είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει το κράτος και να το κάνουμε πιο φιλικό προς τον πολίτη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαμορφώθηκε η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και όχι την προβολή της διοίκησης. Έτσι, σε αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, μεταξύ άλλων, να βρουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τις συναλλαγές τους με την Περιφέρεια (αδειοδοτήσεις κ.λπ.), να γνωρίζουν όλες τις προκηρύξεις και όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να ενημερώνονται για τα έξοδα της περιφέρειας και στην περίπτωση των προμηθευτών να ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Επιπλέον, μέσω εφαρμογής στα κινητά δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, ιδεών αλλά και παραπόνων για κάθε πτυχή της καθημερινότητας, άλλη εφαρμογή ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα τέλη βοσκής, ενώ ειδικά μηχανήματα στα αστικά κέντρα της περιφέρειας καταγράφουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο ανοιχτός συνεργατικός προϋπολογισμός, θα λειτουργήσει μια νέα πύλη ανοιχτών δορυφορικών δεδομένων και θα υλοποιηθεί το λεγόμενο «ψηφιακό συμβούλιο».

 

Γ. Ιωακειμίδης: Το 2030 στους ελληνικούς δρόμους τα απορριμματοφόρα χωρίς οδηγό

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Γιώργος Ιωακειμίδης εκτίμησε ότι περί το 2030 θα βρίσκονται στους ελληνικούς δρόμους τα απορριμματοφόρα που θα θέσει σε μαζική παραγωγή η Volvo από το 2020 και τα οποία θα κινούνται χωρίς οδηγό, ενώ θα μαζεύουν τα σκουπίδια αυτόματα χωρίς την παρουσία προσωπικού. Ανέφερε επίσης ότι η ΠΕΔΑ επεξεργάζεται σχέδιο για συντονισμό και διασύνδεση των μέσων συγκοινωνίας που υλοποιούν οι δήμοι μέσω του προγράμματος Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων (ΣΒΑΠ).

 

Δ. Παπαστεργίου: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας απέναντι σε ένα απρόσωπο Δημόσιο

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση των πρωτοπόρων τεχνολογικών εφαρμογών που «τρέχει» ο δήμος, επισήμανε την ανάγκη «να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας απέναντι σε ένα Δημόσιο το οποίο συνήθως είναι απρόσωπο». Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, στο άμεσο μέλλον σχεδιάζονται:

– η «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων, σύμφωνα με την οποία με τη χρήση αισθητήρων θα μπορεί να ενημερωθεί το κέντρο αποκομιδής σε πραγματικό χρόνο για την πληρότητα των κάδων.

– η ανάλυση κυκλοφοριακών συνθηκών μέσω καμερών, οι οποίες θα εγκατασταθούν για τη διαχείριση της στάθμευσης αλλά εξυπηρετούν και την ανάλυση – παρακολούθηση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη.

– η Τηλεφροντίδα, μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία «Φακέλου Υγείας» για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

– η ελεγχόμενη στάθμευση, όπου με τη χρήση τεχνολογιών video analytics, ελέγχεται η διαθεσιμότητα στάθμευσης και η αποτροπή του παράνομου παρκαρίσματος σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. θέσεις αναπήρων, διασταυρώσεις πεζών, διπλοπαρκαρίσματα)

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι και κατά περίπτωση οι επισκέπτες των Τρικάλων έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ άλλων: Ηλεκτρονικό ΚΕΠ, μέσω ειδικών μηχανημάτων τύπου ΑΤΜ, εφαρμογή μέσω κινητών τηλεφώνων για να στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον δήμο, ασύρματη πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου και στο διαδίκτυο, σύστημα έξυπνου φωτισμού, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων, σύστημα έξυπνης στάθμευσης, με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση, η απεικόνιση και ο έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης κ.,λπ..

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η καινοτομία δεν είναι μόνο hi tech αλλά και πιο απλά πράγματα, όπως η παράδοση πιστοποιητικών στους πολίτες μέσω ντελίβερι με μηχανάκια και υπαλλήλους του δήμου.

Γρ. Κωνσταντέλλος: Η εφαρμογή novoville για γρήγορη επίλυση καθημερινών προβλημάτων

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εφαρμογή novoville, που επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν με απλό και γρήγορο τρόπο προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητα τους στην πόλη μας. Μέσω αυτής της εφαρμογής ο δήμος έχει διεκπεραιώσει περίπου 19.000 αιτήματα, ενώ ο χρόνος απόκρισης έχει μειωθεί από 12 σε 2,5 μέρες. Επίσης με κεντρικό σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για την άρδευση του παράκτιου μετώπου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν διαρροές από βλάβες, υπερκαταναλώσεις και ατυχήματα, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού κατά 70%.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε επίσης ότι ο δήμος σε συνεργασία με την πυροσβεστική θα τοποθετήσεις δύο συγκροτήματα μεικτών καμερών που δίνουν ψηφιακή και θερμική εικόνα σε ακτίνα 2.440 μέτρων για έγκυρη κινητοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον, αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε 700 κάδους με ογκομέτρηση ώστε τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν μόνο όσους κάδους είναι γεμάτους.

 

Σε καινοτομία που αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά στη Νάουσα, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Κουτσογιάννης. Πρόκειται για την αξιοποίηση του δικτύου αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης για παραγωγή ενέργειας. Όπως είπε, ο δήμος έχει λάβει έξι άδειες από τη ΡΑΕ και απομένουν άλλες δύο για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία «έχει υψηλή αποδοτικότητα και χαμηλό κόστος διότι αξιοποιούνται ήδη υφιστάμενες υποδομές».

 

Στην εκδήλωση σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, η πρέσβειρα του Ισραήλ, Uri Ben Ari και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος.

 

Άμεσα εφαρμόσιμες «έξυπνες» λύσεις

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με άμεσα εφαρμόσιμες «έξυπνες» λύσεις, όπως:

– Smart Bench: Πρόκειται για το «έξυπνο» παγκάκι, ένα σημείο ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο το οποίο μέσω ηλιακών κυψελών είναι ενεργειακά αυτόνομο δίνοντας την δυνατότητα ηλεκτρικής παροχής για φόρτιση μπαταριών ή και τροφοδοσία υπολογιστών.

– Smart Bus Station, ή αλλιώς «έξυπνες στάσεις λεωφορείων», οι οποίες διευκολύνουν τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στο οδικό δίκτυο και με πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρχουν, ενώ παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων και tablet όπως επίσης και την χρήση δωρεάν Wi-Fi δικτύου.

– 5G Δίκτυο, η νέα γενιάς τεχνολογία ασύρματου δικτύου, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσής κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προκάτοχό της, το 4G.

– Internet of Things, Πρόκειται για πλατφόρμες που παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης όλων των ηλεκτρονικών συσκευών, από τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι τις καφετιέρες, τα ψυγεία, τα αυτοκίνητα, τα φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους, τους ανελκυστήρες κτιρίων, τους λαμπτήρες και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

 

Απόστολος Μιχαλούδης