Μετά από δηλώσεις του κ. Τσίπρα, φούντωσαν τα σενάρια για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών», από τους ηττημένους.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική – και όχι εξεταστική επιτροπή, όπως ζητεί ως τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συζητήσει κατ΄ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αν και αποκλείει δημοσίως κάθε σενάριο για μία «κυβέρνηση των ηττημένων», θεωρεί ότι οι «υποκλοπές» μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας «προοδευτικής συνεργασίας» έστω και βραχύβιας και με μοναδικό στόχο να «πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών». Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τις σημερινές αναφορές του κ. Τσίπρα σε συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής – που θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων, δηλαδή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κ. Τσίπρας είπε: «Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητα μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ, εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Η … ιδέα του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι γεννήθηκε την επομένη της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών – κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν «σκάνδαλο», με την επισήμανση ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τις αναφορές αυτές και την επομένη έκανε την εξής δήλωση: «Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο είναι στην δεύτερη θέση, είναι προφανές ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει μία «κυβέρνηση ηττημένων για την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο» – θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το ενοποιητικό στοιχείο κατά τα άλλα ετερόκλητων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Μερα 25 ΚΚΕ), που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν με κανένα τρόπο σε μία «κανονική» κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αν είναι δεύτερο κόμμα στις κάλπες.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέμενε και σήμερα υπό την προϋπόθεση σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, το ΜεΡΑ25 (αν και είπε οτι αυτοεξαιρέθηκε) και την ανοχή του ΚΚΕ, στη λογική μίας «κυβέρνησης της κάθαρσης». Πληροφορίες λένε ότι αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκλογών.

Από την πλευρά των πιθανών εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού για τις υποκλοπές» το μεν ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης προς το παρόν είναι αρνητικός και το ΚΚΕ αποκλείει ακόμα και την ανοχή. Ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν στόχος παρακολούθησης, προς το παρόν ζητά δικαστική διερεύνηση για ευθύνες του τότε διοικητή της ΕΥΠ και της αρμοδίας εισαγγελέως, χωρίς να επεκτείνεται σε διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων. Άλλες πληροφορίες λένε ωστόσο ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί την επομλενη των εκλογών και υπενθυμίζουν με νόημα τη δήλωση του κ. Τσίπρα °ανάμεσα στο πριν και το μετά των εκλογών μεσολαβούν οι… εκλογές»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την οξύτητα για το θέμα: «Οφείλετε, εσείς της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, να δώσετε εξηγήσεις για μία προς μία τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και να αναλάβετε τις ευθύνες σας», είχε πει στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που είχε γίνει για τις παρακολουθήσεις σε επίπεδο αρχηγών τον Ιανουάριο. Έκανε δηλαδή ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό χωρίς να επεκταθεί σε διώξεις πολιτικών προσώπων.

«Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι και μια πληγή για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου, είναι μια ανάσα για το παρακράτος που στήσατε. Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι ένας ακόμα πυροβολισμός στις ζωές των άλλων», είχε πει από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Βαρουφάκης τον Δεκέμβριο, στη συζήτηση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται αν η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προδιαθέτει για μετεκλογική προσπάθεια συγκρότησης μίας βραχύβιας κυβέρνησης αλα 1989 – διάρκειας λίγων μηνών – που θα έχει βασικό στόχο την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ρωτήθηκε στα όσα ακούστηκαν περί «κυβέρνησης συνεργασίας», μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ένα σενάριο το οποίο λίγο νωρίτερα το απέρριψε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση απάντησε: «Επι 7 χρόνια ο κ. Τσίπρας με έχει στοχοποιήσει προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Έφτασε σε νέα επίπεδα μαύρης προπαγάνδας. Όποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον δεν σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να μιλά κατά του αντιπάλου του. Εμείς δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Προτιμώ να μιλώ για το πρόγραμμά μου, για την επόμενη τετραετία».

Για τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Απαντώντας σε επόμενο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία απάντησε: «Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καθαροί νικητές. Τι θα γίνει τη Δευτέρα θα το δείτε».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς με τους ψηφοφόρους που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε πολλές φορές. Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει το ποτήρι τελείως άδειο και θρυμματισμένο όπως το βλεπει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που λένε ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν κακή γνώμη ούτε για εμένα, ουτε για την κυβέρνησή μας».
Η απάντηση Τσίπρα για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τα «πυρά» Σκέρτσου

Τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στα ΜΜΕ, την Τρίτη 16 Μαΐου, σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ασκώντας του σφοδρή κριτική.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, πρόσθεσε ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης που έχει κατά καιρούς αναφέρει και οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια. Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις.

Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια ”δεύτερη φορά στη συμφορά”. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διακαναλικής σύνδεσης και σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας η οποία δεν μεταδόθηκε στον «αέρα» καθώς είχε εκπνεύσει το 45λεπτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εάν σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για κυβέρνηση μακράς πνοής, θα έβλεπε θετικά τον σχηματισμό μίας βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με βασικό αντικείμενο τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και την δρομολόγηση απόδοσης δικαιοσύνης.

«Ο στόχος μου είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση, η οποία μέσα από τους γενικούς σκοπούς θα δει και τους ειδικούς που αναφέρεστε. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα, δεν αποκλείω εκ των προτέρων μία τέτοια συζήτηση», απάντησε συγκεκριμένα.