Σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, με Επιτρόπους και ανώτερα στελέχη της ΕΕ πραγματοποίησαν και φέτος στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι αυτού Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Κώστας Μιχαηλίδης, Βασίλειος Ράπανος και η γγ της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Στις συναντήσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά και η βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο επισημάνθηκε ότι σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ είναι αναγκαία η δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος παραγωγικής και επενδυτικής ώθησης και προσέλκυσης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των αγορών.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕΤ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, σήμερα, με τον επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων πόρων Γκίντερ Έτιγκερ και τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί, τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου αρμόδιο για Οικονομικά θέματα και Ανταγωνιστικότητα Κάρστεν Πίλαθ και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Θετικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η ΕΕΤ ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις θετικές εξελίξεις που συντελούνται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, ιδίως τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, με επιταχυνόμενη επιστροφή καταθέσεων, τον σχεδόν μηδενισμό του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA και τη βελτιούμενη πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ΝΡΕs, της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος 2018 και τον σημαντικό νομοθετικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό του τραπεζικού πλαισίου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη εξομοίωσης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με τους αντίστοιχους που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ενώ θα πρέπει, επίσης, να προετοιμαστεί η διαδικασία πλήρους απεμπλοκής του τραπεζικού τομέα από την κρατική και επίσημη στήριξη.

Η ΕΕΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να καταθέτει προτάσεις, να ενημερώνει και να συνεργάζεται αρμονικά με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος, προς την κατεύθυνση της σταθερής βελτίωσης των συνθηκών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την επιστροφή του στην κανονικότητα και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, διότι η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας και η ανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας της, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι υπόθεση όλων μας.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής Εποπτικής Αρχής της Κίνας (China Banking & Insurance Regulatory Commission – CBIRC) είχε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι αρκετοί Κινεζικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί έχουν εκφράσει θετική στάση και πρόθεση να δραστηριοποιηθούν τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Ελλάδα, γεγονός που προϋποθέτει και τον ενεργό ρόλο της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Κίνας. Πέραν των θεμάτων διμερούς εποπτικής συνεργασίας, τα δύο μέρη αντάλλαξαν πληροφόρηση για τα προσφάτως διαμορφωθέντα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, ως επίσης και για τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κινεζικής αρχής αντιπρόεδρος Wang Zhaoxing, είναι διεθνώς γνωστός για τους εποπτικούς στόχους που έχει θέσει, καθώς και τις ιδέες που εκφράζει δημοσίως σε διεθνείς οργανισμούς για τη συνεχιζόμενη οικονομική μεταρρύθμιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πρόσφατες αποφάσεις για αναδιοργάνωση και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της εποπτικής αρχής στον τραπεζικό αλλά και ασφαλιστικό τομέα της Κίνας, με τη μορφή ενός ενιαίου εποπτικού οργάνου, προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον και ειδικά σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας. Διεθνές ενδιαφέρον προκαλεί και η συνεχιζόμενη απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας, γεγονός που ενισχύει το κλίμα διασυνοριακών συναλλαγών, διμερών συνεργασιών και αμοιβαίων επενδύσεων.

Η συνάντηση της κινεζικής εποπτικής και ρυθμιστικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα με την Τράπεζα της Ελλάδος εντάσσεται στις πρώτες διεθνείς αποστολές της νέας ενοποιημένης εποπτικής αρχής της Κίνας, μετά την πρόσφατη συγχώνευση της τραπεζικής με την ασφαλιστική εποπτική τους αρχή τον Μάρτιο του 2018. Η συγχώνευση αυτή θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας κατά την τελευταία δεκαπενταετία, σηματοδοτώντας την έναρξη της εφαρμογής του στόχου “Μία Τράπεζα, Δύο Επιτροπές”, που αναφέρεται στην κεντρική τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China), την τραπεζική-ασφαλιστική εποπτική Αρχή (CBIRC) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας.