Αναβάθμιση στις ανέργων αλλά και εργαζόμενων. Όλα όσα αναφέρει η ΔΥΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο θεσπίστηκε με τον νόμο 4921/2022 «Δουλειές ξανά» και αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια κάθε πολίτη (ανέργου και εργαζόμενου) για την καταγραφή τόσο των υφιστάμενων δεξιοτήτων του όσο και εκείνων που θα αποκτά εφεξής από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία θα συμμετέχει.

Ήδη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από σχετική ομόφωνη εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (), ορίστηκε ότι η αξία των δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που θα χορηγηθούν, μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων, στους δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, θα είναι 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Ειδικότερα, ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων:

– Καταγράφει τις υφιστάμενες δεξιότητες και εκείνες που αποκτά ο πολίτης από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία συμμετέχει.

– Παρέχει σε εργαζόμενους και ανέργους έναν προϋπολογισμό που θα μπορούν να δαπανούν για κατάρτιση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους.

– Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν τις δεξιότητες που κατέχουν, βάσει βιογραφικού, πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας, συμμετοχής σε κατάρτιση, κ.ά. και στο κράτος να καταρτίζει στοχευμένα και αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του στις δεξιότητες που έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δικαιούχοι των Α.Λ.ΔΕ., κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της και απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ αναλύεται σε:

– 1.100 ευρώ, που είναι το σταθερό ποσό, το οποίο παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων,

– έως 400 ευρώ, που είναι το μεταβλητό ποσό, το οποίο θα χορηγείται με βάση κοινωνικά κριτήρια (φύλο, ηλικία, ειδικές ομάδες) και αντίστοιχους συντελεστές στάθμισης που έχουν καθοριστεί με την ΚΥΑ 69943 (ΦΕΚ 3943 Β’, 25-7-2022) των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτούνται ως προς τα δικαιώματα δεξιοτήτων οι γυναίκες, οι νέοι 18-29 ετών και οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας (π.χ. άτομα με αναπηρία).

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των Α.Λ.ΔΕ., ο δικαιούχος οφείλει να εξαργυρώσει τις χρηματικές/πιστωτικές του μονάδες αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης από παρόχους που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της εντός έξι μηνών από την πίστωση του Α.Λ.ΔΕ. του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα γίνεται, μέχρι να εξαντληθούν τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στον καταρτιζόμενο, σύμφωνα με τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων του. Υπάρχει κι ένας ειδικός περιορισμός: ο καταρτιζόμενος μπορεί να καταρτιστεί στο ίδιο αντικείμενο περισσότερες από μία φορές, μόνο εάν μεταξύ της μιας και της άλλης κατάρτισης στο αντικείμενο αυτό μεσολαβήσουν δύο έτη.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, (που έχει οριστεί ως αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση και την εφαρμογή του συστήματος των Α.Λ.ΔΕ.), η προετοιμασία για την υλοποίηση της ειδικής ψηφιακής πύλης, μέσω της οποίας θα αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων.