Πίνακας περιεχομένων

Σε αλλαγή του Πειθαρχικού Πλαισίου για το προχωρά η κυβέρνηση. Τι θα ισχύσει με και

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία προχωρά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο το ζήτημα της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Η πολιτική ηγεσία κρίνει αναγκαίο να ενισχυθεί το σύστημα αξιολόγησης με αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μη λειτουργεί ως τυπική διαδικασία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Το εγχείρημα συντονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Δείτε επίσης 

Πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση

Για πρώτη φορά, το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα προβλέπει την άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση – είτε ως αξιολογητή είτε ως αξιολογούμενου – ως πειθαρχικό παράπτωμα.

Αν ένας υπάλληλος επιμείνει στη μη συμμετοχή του για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους, τότε θα αντιμετωπίζει ακόμα και το ενδεχόμενο απόλυσης.

Δημόσιο: Απόλυση και για άρνηση αξιολόγησης - Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», πρόκειται για ένα μέτρο με στόχο να ενισχυθεί η υποχρεωτικότητα και η σοβαρότητα της διαδικασίας αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χαρακτηριστική διατύπωση που καθιστά σαφές ότι «η άρνηση ή η παράλειψη υπαλλήλου να συμμετάσχει, να διευκολύνει ή να προβεί σε ενέργεια που αφορά στον προγραμματισμό, στην αξιολόγηση, στη στοχοθεσία, στις μετρήσεις, στις επιμορφώσεις ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία σχετικά με την απόδοση, την αποτελεσματικότητα ή την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου» συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Η τιμωρία για τέτοια παραπτώματα δεν θα είναι μικρότερη από πρόστιμο που ισοδυναμεί με αποδοχές δύο μηνών.

Νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο με αποκλειστική σύνθεση από μέλη του ΝΣΚ

Μία ακόμη θεσμική καινοτομία που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.

Το νέο αυτό όργανο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πειθαρχικά συμβούλια και θα αποτελείται εξολοκλήρου από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: έναν αντιπρόεδρο του ΝΣΚ ως συντονιστή, 13 νομικούς συμβούλους, 18 παρέδρους και 18 δικαστικούς πληρεξουσίους με τουλάχιστον τριετή υπηρεσία.

Δείτε επίσης 

Τα μέλη θα εργάζονται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ενώ το συμβούλιο θα συνεδριάζει σε τριμελή ή πενταμελή κλιμάκια ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Εισαγωγή του θεσμού της πειθαρχικής συναλλαγής

Στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται και η δυνατότητα «πειθαρχικής συναλλαγής» για περιπτώσεις παραπτωμάτων που δεν προκαλούν οικονομική ζημιά στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων για υποθέσεις μικρότερης σημασίας, εξοικονομώντας πόρους και χρόνο για σοβαρότερες περιπτώσεις.

Νέες ποινές και αυστηρότερες προβλέψεις για εγκληματικές πράξεις

Η νέα νομοθεσία προβλέπει και την εισαγωγή της ποινής του υποβιβασμού έως και δύο βαθμούς στην υπηρεσιακή ιεραρχία, για υπαλλήλους που διαπράττουν σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα.

Επιπλέον, τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για την άμεση θέση σε αργία η σύλληψη ή η ποινική δίωξη υπαλλήλων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για πράξεις οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ακόμη και αν οι εμπλεκόμενοι έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι με εγγύηση. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει το πλέγμα προστασίας της δημόσιας διοίκησης από φαινόμενα ηθικής και ποινικής παρεκτροπής.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 2.500 πειθαρχικές υποθέσεις που εξετάζονται από 90 πειθαρχικά συμβούλια σε όλη τη χώρα. Η ανάγκη για θεσμικό εξορθολογισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του πειθαρχικού πλαισίου, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας του δημόσιου τομέα.