Πίνακας περιεχομένων
Με ρυθμούς πολύ υψηλότερους των αρχικών προβλέψεων κινείται το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι και το 2025 θα είναι χρονιά ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων.
Το οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας τη θετική αυτή δυναμική, προετοιμάζει πακέτο παρεμβάσεων που θα αποτυπωθούν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά και την πρόσφατη έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Eurogroup, οι σχεδιασμοί για τη ΔΕΘ περιλαμβάνουν μέτρα συνολικού δημοσιονομικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Αύγουστο.
Δείτε εδώ Φορολογία: Αλλάζουν τα πάντα στο εισόδημα – Τα δυο σενάρια που εξετάζονται
Πλεόνασμα υπερτετραπλάσιο από τον στόχο
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5,343 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο των 1,055 δισ. ευρώ. Η σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη εισπραξιμότητα των φόρων, αποτέλεσμα τόσο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής όσο και των ανθεκτικών ρυθμών ανάπτυξης.
Οι ίδιες τάσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας την προσδοκία ότι το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα του έτους μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο στόχος του προγράμματος σταθερότητας για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ ενδέχεται να αναθεωρηθεί ανοδικά προς το 4%. Αντίστοιχα και το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 4,8% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας τις αρχικές προβλέψεις.
Δείτε επίσης Πιερρακάκης: Τι θα γίνει με τα ενοίκια κατοικιών και την επιδότηση ενοικίου
Ποια μέτρα μελετώνται για ΔΕΘ – Στο επίκεντρο μεσαία τάξη και στεγαστική κρίση
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι νέες εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη, ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και παρεμβάσεις στο στεγαστικό πρόβλημα. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται φορολογικές μειώσεις, ελαφρύνσεις και στοχευμένες ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση των φορολογικών βαρών για τα μεσαία εισοδήματα, μέσα από παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας. Επιπλέον, στις συζητήσεις βρίσκεται και το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, στο πλαίσιο της στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος.
Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες και την παροχή κινήτρων για την επανένταξη αδρανών κατοικιών στην αγορά. Αντίστοιχα, για τους ενοικιαστές εξετάζεται η χορήγηση επιδομάτων για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στέγασης.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ειδική ρύθμιση που θα επιτρέψει την αποδέσμευση περίπου 35.000 ακινήτων που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, τα οποία παραμένουν ανενεργά λόγω πολεοδομικών και άλλων εμποδίων. Στόχος είναι η διάθεσή τους προς πώληση στην αγορά, ενισχύοντας την προσφορά κατοικιών.