Με ένα μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων με αιχμή των ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ ενώ έστειλε και μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μη επιβολής των περικοπών στις συντάξεις.


Το πακέτο του Αλέξη Τσίπρα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 και είναι αυτό με το οποίο θα πάει σε εκλογές.
Στην ομιλία του τόνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται χάρη στο συμφωνημένο με τους δανειστές δημοσιονομικό χώρο που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί 1 δισεκατομμύριο σε αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, ενώ προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από το 2021.
Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει και φέτος περιθώριο για «κοινωνικό μέρισμα».

Η μείωση στις συντάξεις
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα και σηματοδότησε την κυβερνητική θέση να ανατραπεί η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων.
Όπως είπε: «Η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, και τα αναδρομικά
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εξαγγελίες για αναδρομικά που θα δοθούν και υποσχέθηκε μειώσεις φόρων:
Αναλυτικά σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε:
Μέχρι το τέλος του έτους πληρώνονται ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους γίνεται νόμος η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου.
Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
Από 1/1/19 προχωρά εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
Προχωρούν 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να γίνει μόνιμο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Προχωρούν 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
Τι είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών
Για το Μακεδονικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».