Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη .

Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα για νέες παρεμβάσεις στήριξης στους νέους οι οποίοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη αλλά και εργασία, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι πολύτεκνοι ,τα άτομα με αναπηρία με χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας και οι άνεργοι που πλήττονται περισσότερο από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα ωφεληθούν το 2023 από την αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον κατά 6% με 6,5% για πρώτη φορά μετά από 12 έτη αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και να σκιαγραφήσει τις νέες φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Οι ανακοινώσεις για τους νέους,θα επικεντρωθούν στη δυνατότητα να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη. Προβλέπεται η εξαγγελία ενός σχεδίου που θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την σε νέα ζευγάρια. Στόχος θα είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια με τα στεγαστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), όπου τα νέα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια .

Παράλληλα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των νέων στην εξεύρεση εργασίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν νέα μέτρα για την επιστροφή στη χώρα νέων επιστημόνων.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στη νέα αύξηση του από το 2023. Ο πήχης αναμένεται να τοποθετηθεί στα 751 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα, ήτοι ονομαστική της τάξης του 5,5% . Στόχος είναι η όποια τελική αύξηση να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Κάτι τέτοιο σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας κατά τρεις μήνες. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα της σημερινής νομοθεσίας, η έναρξη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού γίνεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κάθε έτους και η τελική ανακοίνωση πραγματοποιείται το αργότερο έως τον Ιούλιο.

Μετά από 12 χρόνια θα «ξεπαγώσουν» οι για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχων που θα δουν από την 1η Ιανουαρίου , αυξήσεις που όπως εκτιμάται θα κυμαίνονται από 6% έως και 7%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα:

Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022
Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022

Αν για παράδειγμα ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 9%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ του 5,9% και του 6,4%, μέγεθος που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και το πιο πιθανό εκτός εάν η κυβέρνηση επιδιώξει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει και ειδική μέριμνα,χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση για τους όσους συνταξιούχους έχουν θετική προσωπική διαφορά και δικαιουνται σύμφωνα με τον νόμο να λάβουν αύξηση. Μία πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα αναδρομικά από τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Ακόμα,από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω. Επιπλέον αυξήσεις στις συντάξεις τους, εκτιμάται ότι θα δουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που δεν έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά, καθώς είχαν προσωπική διαφορά.

Στα στοχευμένα μέτρα για τις ευάλωτες κατηγορίες περιλαμβάνονται:

1. με βάση στο μοντέλο που δόθηκε το περασμένο Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη «επιταγή ακρίβειας» το Πάσχα είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
625.000 οικογένειες με παιδιά (επίδομα Α21)
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

2. Αύξηση της επιδότηση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Σήμερα η επιδότηση διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του, προκειμένου να στηριχτούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τραπεζικών επιτοκίων αλλά και του κόστους ζωής.

3. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης . Όπως εκτιμάται χωρίς την αυξημένη επιδότηση, το πετρέλαιο θέρμανση θα είναι κατά 50% πιο ακριβό από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο έως και 100% ακριβότερα. Εκτός από την αύξηση του ποσού, εξετάζεται να αυξηθεί επίσης και η περίμετρος των δικαιούχων, με αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

4. Η επανάληψη ενός τρίτου γύρου καυσίμων είναι πιθανή αλλά θα εξαρτηθεί από τις τιμές των καυσίμων το φθινόπωρο. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών ,τα χρήματα για το fuel pass θα κατευθυνθούν σε άλλη παρέμβαση.