«Η έρευνα και καινοτομία έχουν ένα σαφές κοινωνικό αποτύπωμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, από το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, το περίπτερο «περιλαμβάνει αυτή τη χρονιά κυρίως αποτελέσματα και δραστηριότητες που προέρχονται από τους ερευνητικούς φορείς της χώρας που πρωτοστατούν σε πολλά επίπεδα, σε επίπεδα και της καθαρής επιστήμης – και σε αυτό έχουν και μια διεθνή απήχηση πολύ σημαντική – αλλά και σε επίπεδα στήριξης της πολιτείας, όπως συνέβη στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι και σε προηγούμενες τραγωδίες με την παροχή στοιχείων που έχουν να κάνουν με την πρόληψη τη μελέτη της διάδοσης και των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών».

Ειδικά για τον τομέα της έρευνας και καινοτομίας σχολίασε ότι «από την αρχή αυτής της κυβέρνησης, βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα και αυτό εκφράστηκε όχι με τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου για την έρευνα, αλλά πολύ απτά και πρακτικά μέσα από τη στήριξη που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία. Έτσι ανέβηκαν σημαντικά οι δαπάνες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα και πλέον ξεπερνούν αυτές οι δαπάνες το 1% του ΑΕΠ».

Ο κ. Φωτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συνεχής, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και κυρίως το πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου της ανάπτυξης της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο δυναμικό. «Η σημαντικότερη παρακαταθήκη της χώρας που έχουμε είναι οι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές που βρίσκονται στο επίκεντρο της όποιας προσπάθειας γίνεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας οικονομίας της γνώσης. Αυτό αναγνωρίστηκε πολύ έγκαιρα από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης – γιατί το λεγόμενοι brain drain έχει γίνει πολύ της μόδας και το επικαλούνται πολλοί τώρα» σημείωσε.

Ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό, ότι «ελήφθησαν μέτρα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και μέτρα που μαζί με τις θέσεις εργασίας, θεσμικές ρυθμίσεις, δημιουργούν ελκυστικά περιβάλλοντα τέτοια που μπορούν να λειτουργήσουν σαν πόλοι έλξης ώστε νέοι επιστήμονες να έρθουν από το εξωτερικό και άλλοι εξαιρετικοί νέοι επιστήμονες που υπάρχουν στη χώρα να μην φύγουν στο εξωτερικό».

Έτσι, τόνισε ότι υπάρχουν πια τα πρώτα απτά δείγματα ότι αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, τουλάχιστον για επιστήμονες που έχουν μια υψηλή εξειδίκευση. «Τα μηνύματα πραγματικά είναι πολύ αισιόδοξα γιατί τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που παρέχει προοπτικές και ευκαιρίες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις σημερινές συνθήκες» υπογράμμισε.