Πολίτες σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα πριν μπουν στη ζωή μας οι νέες. Οι πολίτες κυρίως αντιδρούν στο τσιπ αλλά και τα βιομετρικά .

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ, η νέα ταυτότητα η οποία θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας, στην μπροστινή της πλευρά θα φέρει τη φωτογραφία του κατόχου της, ενώ θα αναγράφονται και τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του εγγράφου, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δε θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.



Προσαρμοσμένες στα διεθνή πρότυπα

Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.



Οι νέες ταυτότητες θα είναι προσαρμοσμένες στα διεθνή πρότυπα. Ήδη, στην ΕΕ, 17 χώρες έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 τον συντονισμό ώστε οι ταυτότητες αυτές να είναι συμβατές σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό συμφώνησαν επί της αρχής και τα 27 κράτη – μέλη μόλις τον περασμένο Ιούνιο και πλέον κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να εκδώσει τα νέα δελτία ταυτότητας με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα παρουσιαστούν επισήμως στην προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα γίνεται η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας. Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη. Σημειώνεται ότι δε θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.