Όπως αναφέρει η ΡΑΕ οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους και την επιλογή σταθερών τιμολογίων

Πιο αναλυτικά, στόχος είναι να μπορούν να δουν οι πολίτες τι τους συμφέρει:

να έχουν σταθερή χρέωση με ακριβότερη την τιμή της κιλοβατώρας αλλά χωρίς τις εκπλήξεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, να έχουν κυμαινόμενα με πλαφόν στο ύψος που μπορεί να φτάσει η τιμή της κιλοβατώρας, ή κυμαινόμενα χωρίς όρια.

Στο πεδίο «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα αναγράφεται το κόστος προμήθειας του ρεύματος στην χονδρική αγορά.

Από την 1η Ιουλίου, που θα μπει ένα είδος πλαφόν στην χονδρική, το κόστος που θα περνάει στους καταναλωτές θα πέσει αλλά θα εξακολουθεί να είναι κυμαινόμενο.

Σε κάθε θα υπάρχει ένας κωδικός QR που αν σκαναριστεί, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αυτόματα την τιμή που θα είχε, είτε με άλλου τύπου συμβόλαιο, είτε με άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους και την επιλογή σταθερών τιμολογίων.

Τα σταθερά συμβόλαια δεν μπορούν να μετατραπούν μονομερώς από τις εταιρείες, παρά μόνο μετά από γνωστοποίηση 60 ημέρες πριν.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, οι προμηθευτές που έσπασαν τα συμβόλαια χωρίς να τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές.

Ανακοινώθηκε ότι σύντομα μπαίνει τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

Αφορά, τόσο τη , αλλά και τους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας!

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».

Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και «τώρα υιοθετήθηκαν άλλα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά.

Πρέπει και να θυμόμαστε και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε».

Αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας λέγοντας πως αυτές θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».

Για την μείωση του ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει στόχευση στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο, που θα ωφελεί και αυτούς που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση.

Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης. Έχουμε κλείσει πρατήρια εν λειτουργία, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Κάνουμε εκατοντάδες ελέγχους καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει ελέγχους στην αγορά για εναρμονισμένες πρακτικές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.