Αυτά είναι τα έξι θέματα SOS του ΔΝΤ για την τρίτη αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/10/2017 - 20:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Εργασιακό, ασφαλιστικό, τράπεζες κοινωνικά επιδόματα, «κόκκινα» δάνεια και κλειστά επαγγέλματα είναι τα SOS θέματα του ΔΝΤ για την τρίτη αξιολόγηση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με τις προβλέψεις του σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018: «Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο για την Ελλάδα» είπε για να προσθέσει ότι το Ταμείο ζητά μόνο όσα συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα που υπογράφηκε την Ιούλιο με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι παρόμοιο αλλά όχι ίδιο με το πρόγραμμα του ESM. To Ταμείο έχει τα δικά του SOS θέματα για την τρίτη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα η έμφαση στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες θα δοθεί:

– Στην αγορά εργασίας θα πιέσει ώστε οι συμφωνημένες αλλαγές στην αγορά εργασίας να θεσμοθετηθούν . Θα ζητήσει δηλαδή την άμεση ψήφιση των διατάξεων με τις οποίες καθίσταται δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας και περικόπτονται συνδικαλιστικά προνόμια. Επίσης θα πιέσει και για την αναβολή της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων παρότι έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα με την Ελλάδα

– Στις Τράπεζες , παρά την κατ' αρχήν συμφωνία με την ΕΚΤ σχετικά με τον επανέλεγχο των τραπεζών θα θέσει τους όρους και για τα τεστ κοπώσεως που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και ειδικά στο έλεγχο συγκεκριμένων τμημάτων του ενεργητικού τους κάτι που έχει δεχθεί και η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ.

– Στο ασφαλιστικό θα πιέσει για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο ο νέος υπολογισμός με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ώστε να προκύψει σαφώς η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019. Σημασία δίνει το ταμείο και την οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ αλλά και την διαδικασία ενοποίησης εισφορών και παροχών που ήταν και το πνεύμα ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης .

– Στα «κόκκινα» δάνεια θα ζητήσει επιτάχυνση και του εξωδικαστικού μηχανισμού των ηλεκτρονικών κατασχέσεων αλλά και την επιτάχυνση πωλήσεων κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια .

– Στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το ταμείο ζητά αναδιάρθρωση των οικογενειακών στεγαστικών αναπηρικών και μεταφορικών επιδομάτων με στόχο να υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

– Στα κλειστά επαγγέλματα εκτός από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν θα ζητήσει το άνοιγμα τους επαγγέλματος του μηχανικού αλλά και νέο έλεγχο για να διαπιστωθούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις ώστε να ανοίξουν περισσότερα επαγγέλματα.

Τσακαλώτος θέλουμε ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ

« Μπορούμε με το ΔΝΤ να συζητήσουμε τα μέτρα και τις μεθόδους με τους οποίους θα τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ένα οργανισμό ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα» είπε αναφερόμενος στην θέση του Ταμείου ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην σχολή διεθνών υποθέσων ELLIOT του πανεπιστημίου G. Washington στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συζήτηση για την θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί κατά την συνάντηση που θα έχει αύριο με την επικεφαλή του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάνρτ . Σημείωσε ακόμη ότι το ταμείο έχει προγραμματίσει την επανεξέταση της στάσης του απέναντι στο πρόγραμμα σε ειδική συνεδρίαση που θα έχει τον Ιαναουάριο.

Απαντώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια ικανοποιητική λύση για την ελάφρυνση του χρέους και να βγούμε από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ρευστότητας « ¨Έχουμε μεγάλη βοήθεια σε αυτό από την ΕΕ και εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων» είπε Τόνισε πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση επανέλαβε την θέση του ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε τα μέτρα για την φοροδιαφυγή και έπρεπε απαραιτήτως να διευρύνει την φορολογική βάση με θύμα την μεσαία τάξη . Σημείωσε πάντως ότι τα επόμενα πέντε χρόνια εκτός από τα φορολογικά αντίμετρα θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 3,5 δις ευρώ για ελαφρύνσεις.

 

Loading...


  • europalso

    ideascentral