: Το ΑΣΕΠ μπήκε σε μια ψηφιακή εποχή καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων πλήρης ψηφιακή διεξαγωγή του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού. Δείτε στο ipaidia.gr τι είναι το G Cloud και πώς θα γίνονται οι .

: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Το ΑΣΕΠ «μπαίνει» στην ψηφιακή εποχή, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων πλήρης ψηφιακή διεξαγωγή του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού, ολοκληρωμένη μετάβαση του ΑΣΕΠ στα Social Media και σε mobile συσκευές, υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, ώστε να εκτελείται η εργασία των υπαλλήλων του .

Πρόκειται για ορισμένες μόνο λειτουργίες του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Α.Σ.Ε.Π. & σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων Δημόσιου Τομέα», η προγραμματική συμφωνία του οποίου υπεγράφη μεταξύ του και θα αφορά από την μια πλευρά την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον προσλήψεων του δημόσιου τομέα αλλά και την μετάβασή του στο κυβερνητικό νέφος G-Cloud.

Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέπεται διασύνδεση με τρίτους φορείς στο πλαίσιο της απλούστευσης διαδικασιών και ενίσχυσης της διαλειτουγικότητας, διερεύνηση για παροχή διοικητικών πληροφοριών και διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών από το γραφείο κοινού του Α.Σ.Ε.Π. με ειδική σύγχρονη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης (video conference), αναβάθμιση των διαδικασιών και του επιπέδου ασφάλειας, με την επικαιροποίηση και υλοποίηση νέας πολιτικής ασφάλειας πληροφοριών, διασύνδεση με το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ) της δημόσιας διοίκησης και ένταξή της στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, το έργο «Αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Α.Σ.Ε.Π. στο Σύγχρονο Ψηφιακό Περιβάλλον Προσλήψεων του Δημόσιου Τομέα» αποτελεί το κύριο σύστημα ψηφιακού μετασχηματισμού του ΑΣΕΠ, . Στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΑΣΕΠ είναι να ακολουθηθούν οι καλύτερες πρακτικές και καινοτόμες τεχνολογίες, με γνώμονα πάντα την απλούστευση των διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη, άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων, προκειμένου να υποστηρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του στο σύγχρονο οικοσύστημα πληροφοριακών συστημάτων του .

«Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου»: Διαθέσιμο δωρεάν από τη Google σε όλα τα Δημοτικά

Το περιβάλλον υλοποίησης συνδέεται με τη διεύρυνση του φάσματος δραστηριοτήτων του ΑΣΕΠ στη διάρκεια της πορείας του, αλλά και με την ιδιαίτερη θεσμική βαρύτητα που έχει αποκτήσει λόγω της συνταγματικής του κατοχύρωσης, αφού συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων όσο και στην αναβάθμιση της διοίκησης υπό λειτουργική έννοια με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Να αναφέρουμε ότι σήμερα το ΑΣΕΠ υποστηρίζεται μηχανογραφικά από την υλικοτεχνική υποδομή και τις εφαρμογές που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργου: e-ΑΣΕΠ.

Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 10 χρόνια από το σχεδιασμό του υφιστάμενου και 4 χρόνια από την παραγωγική του λειτουργία, το νέο έργο θα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν προκύψει ή και είναι σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, όσον αφορά στο έργο για την μετάβαση του ΑΣΕΠ στο G-Cloud» που αποτελεί τον βασικό και ολοκληρωμένο κορμό υλοποίησης ενόψει του εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και της ενίσχυσης του Α.Σ.Ε.Π., αναμένεται ότι θα εξασφαλιστούν οι βέλτιστες επιχειρησιακές μέθοδοι και διαδικασίες από άποψη ταχύτητας και αξιοπιστίας ενόψει του διαγωνισμού που αναμένεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε αλλαγές στο σύστημα κινητικότητας και στον προγραμματισμό προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι με πρόσθετο προσωπικό, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τόνισε ότι δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί μόνο η αποχώρηση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ μέσω της κινητικότητας, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στους ΟΤΑ καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύ πιο αργές σε σχέση με τις αποχωρήσεις.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό του υπουργείου θα μπει άμεσα και η κάλυψη θέσεων που σχετίζονται με τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι, όπως είναι η Πολιτική Προστασία και οι πολεοδομίες, σημείωσε ο κ. Πέτσας, αναφέροντας ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να ανταπεξέλθουν σχετικά.

Για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, αν και το θέμα έχει καθυστερήσεις, εν τούτοις τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» στο θέμα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και της σχέσης με τις περιφέρειες και τους δήμους.

Αναφερόμενος στο «Αντώνης Τρίτσης» έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά μίλησε για βασικά μειονεκτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη θέσπιση πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε δήμο, προκειμένου να μην υπάρχουν δήμοι που, με βάση τις προτάσεις τους, να λαμβάνουν το σύνολο του χρηματοδοτικού πακέτου και άλλοι να μην παίρνουν τίποτα.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι επιλογή και του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μια λελογισμένη κατανομή λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά μεγέθη, τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών και ο συγκερασμός των αστικών πληθυσμών ώστε όλοι οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν «φαραωνικές» προτάσεις.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων μέσων των ΚΑΠ, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε ότι οι πόροι δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική έκταση του κάθε δήμου.

Τέλος, για τον κίνδυνο πολλές περιοχές της χώρας να μείνουν χωρίς υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομεία, ανέφερε ότι σε συνεργασία που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση με τις συστημικές τράπεζες ώστε να μην μείνει καμία έδρα δήμου χωρίς κατάστημα.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι εντός της ημέρας θα έχει ανάλογη συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη ώστε να μην κλείσουν υποκαταστήματα ΕΛΤΑ σε μικρά νησιά και έδρες ορεινών δήμων.